Bonus med känt speedwayfolk och Björklunds tillägg

Skvallerspalten landar igen. Med känt speedwaybesök, 90-talsförare i Piraterna och Johan Björklunds tillägg i Bif. Plus den senaste heta listan.

Skvallerspalten vecka 22. Läs om 60-årsfirande cykelprofilen Lars "Lawa" Wahlqvist, mer snack med och kring Piraternas speedwaylag, mer med Borensbergs IF och Johan Björklund, och mer med poddgästen Pierre Walfridsson. Se också den senaste heta listan.

Skvallerspalten vecka 22. Läs om 60-årsfirande cykelprofilen Lars "Lawa" Wahlqvist, mer snack med och kring Piraternas speedwaylag, mer med Borensbergs IF och Johan Björklund, och mer med poddgästen Pierre Walfridsson. Se också den senaste heta listan.

Foto: Jens Bollius/Jonatan Häggström Wedding

Sport2024-05-27 10:00

Speedway: Det är många som gillar speedway, som ni ser på videoinslaget på webben där vi träffade Linköping HC:s hockeystjärna Linus Hultström och Maifs sportgrupps Daniel Andersson. Hultström är från Vimmerby och har vuxit upp med Dackarna. Andersson var assisterande lagledare under storhetstiden i Piraterna under Stefan Andersson Skill. Nu är Daniel Andersson med och jobbar med Maifs ishockeylag som ska spela i division 2 i höst för första gången på sju år.

***

Mer speedway: Piraternas synlighet på stan är något som klubben ägnat mycket tankekraft åt. I samband med hemmapremiären mot Smederna syntes det genom banderoller på Vintergatan och både tröja och flagga i idrottsrondellen i centrum. Med mera. Nästa hemmamatch är mot Rospiggarna tisdagen den 4 juni.

undefined
Piraterna satte färg på Motala på sin matchdag, då det var hemmapremiär mot Smederna. Både tröja och flagga i idrottsrondellen.
undefined
Piraterna satsar i år på en ny typ av affisch, denna flagga som 14 maj stod på Vintergatan vid en bensinmack.
undefined
Piraterna i klassisk lagbild, två lagledare och sju förare och ett stort lass blommor efter 50-40 mot Smederna.

***

Speedwayextra: Piraternas tredje svensk Erik Persson stod över mot Smederna, men var på plats och tränade på Dunteberget på förmiddagen och såg matchen på kvällen. ”Matchen blir jämn, men Piraterna vinner”, sade Erik. Pappa Lennart Persson från Skövde körde i Piraterna 1990-94 i ettan. Ihop med Björn Böna Ohlson och Börje Ring. Nu är Lennart Persson Eriks mekaniker. ”Tror på vinst för Piraterna. Hemma är alltid hemma. Men sista heatet avgör”, sade Lennart.

undefined
Erik Persson och Lennart Persson, far och son från Skövde som båda kört och kör för Piraterna.

***
Mer speedway: Simon Svärdvall var loungevakt på Piraternas hemmapremiär. Annars är han mest känd som fotbollsspelare och att han en gång brutit benet på ett otäckt sätt på Norra IP. På grund av skada har Svärdvall lagt av i LSW, men hade tänkt göra comeback i Österstad. Nu ser det dock ut som att Svärdvall, en gång i Maif, har fått lägga av med fotbollen.

undefined
Simon Svärdvall, här loungevakt hos Piraterna, säger att han tänkt spela för Österstad, men att det nu kanske inte blir någon mer fotboll.

***

Cykling: Svenska kyrkan i Motala hoppas efter inspiration från Vasaloppet i Mora få cyklister i Vätternrundan att först åka de 31,5 milen runt sjön och sedan gå direkt upp till kyrkan och gifta sig. Så kallad Bike in-vigsel. Än har dock inget par nappat på att göra dubbeln.

– Tyvärr inte. Vi hoppas fortfarande, rapporterar Malin Strehlin, kommunikatör på Svenska kyrkan i Motala.

***

Fotboll: Motalatjejen Nora Törngren gjorde ett drömmål på försäsongen med sitt nya lag Örebro SK. Även i elitettan har hon slagit till. När ÖSK vann senast hemma mot Bollstanäs med 1-0 var det Törngren som gjorde segermålet i 13:e minuten, på ett fint skott utifrån. ÖSK ligger elva med sju poäng på sju matcher.

***

Mer fotboll: Maifs unge fotbollsmålvakt Johan Lexén, 18 år, har tilldelats gamla Maifares uppmuntringspris i alliansen på föreningens vårträff i Fålehagstugan. Motiveringen: "Johan Lexén är en mycket lovande fotbollsmålvakt. Han har visat en exceptionell vilja att utvecklas och prestera på en hög nivå. Johans insatser på planen har belönats med ett kontrakt i A-laget, en enastående prestation i den åldern. Utöver sina fotbollsfärdigheter har Johan också utmärkt sig genom sitt ledarskap och sin lojalitet gentemot klubben. Han har utsetts till lagkapten för Maifs U19-lag, något som vittnar om det stora förtroende hans lagkamrater och tränare har för honom. Johan har en otrolig vilja att ständigt förbättra sig, vilket gör honom till en förebild för andra unga spelare. Hans hängivenhet, talang och ledaregenskaper gör honom till en utmärkt kandidat för Uppmuntringspriset."

***

Basket: I Motala baskets klubbmästerskap i minigolf i Varamon vann coachen Kari Hyvönen på 47 slag. Sonen Hannes Wahlstrand Hyvönen kom tvåa med 49 slag. "Rutinen tog ut sin rätt, jag slog dem på kondition, haha, kommenterar Kari.

***

Ishockey/fotboll: På Vadstenamässan sågs Jonas Oskarsson på Vadstena slott. Han blev i fjol prisad som idrottsledare av kommunen. Han hänger i även i år, är tränare i Wetterns ishockey och VGIF:s fotboll och förälder i VHF:s handboll. "Nu laddar vi för utomhushandbollen i Hallsberg med VHF", sade Oskarsson.

***

Mer fotboll: En gång var han målkung i Real Boren 2010, det kanske bästa lag som spelat i Borens färger. Johan Björklund är nu assisterande tränare i Borensbergs IF, ibland även spelande. När Sporten gjorde reportage om Bif i Kristberg nyligen, hur det gått för laget och klubben efter den kaotiska våren, hörde Björklund själv av sig med ett tillägg: "Jag vill säga att det är en fantastisk förening med underbara spelare och en engagerad styrelse, jag är tacksam som fått möjligheten att dela en tid i livet med dessa personligheter", mejlade anfallaren och tränaren.

undefined
Johan Björklund, här i Fågelsta AIF:s dress 2016, trivs som assisterande tränare i Borensbergs IF.

***

Cykling: Nyligen hörde Taras Kuzmenko av sig till Sporten, han är aktiv inom Motala AIF:s cykelklubb i Motala. Inför 18 maj skrev han: "På lördag är det cykelns dag i Motala. Maif ordnar då en trevlig runda för alla cyklister. Det kommer bli olika fartgrupper med avslutningen i Fålehagen. Cyklisterna bjuds på korv med bröd samt ostkaka. Vi förväntar oss ha mer än 100 personer den dagen, både landsväg och MTB. 

Kuzmenko fortsatte: "Utöver det så har Maif Cykel startat söndagscyklingen igen. Motionärerna samlas på Idrottsparken och kör en sväng. Det var ganska dåligt med deltagare efter pandemin men nu tar vi ett nytt tag och det ger ett positivt resultat. Antal cyklister som kommer och cyklar på söndagar närmar sig 50 personer varje solig dag."

***

Mer cykling: En cykellegendar fyllde 60 år förra veckan. Skvallerspalten gratulerar Lars "Lawa" Wahlqvist. Han firade med att åka på internationellt etapplopp i Danmark med sitt Maif som han coachar. Före det firade han med kusin och föräldrar i Motala och son i Alingsås. Bland presenterna fanns cykelskor. 

Lawa sitter med i Maifs alliansstyrelse och är ansvarig för cykelgymnasiet i Skara. På sin aktiva cykeltid som Maifåkare fick han MVT:s Guldklocka 1982. Han säger att han rankar det han gjorde året efter, kom sjua på VM 1983, som sin höjdpunkt.

undefined
Lars Wahlqvist, Lawa kallad, fyllde 60 år förra veckan. Nya cykelskor var en av presenterna han fick.

***

Fotboll: Borens IK:s fotbollstränare i herrtrean, Pierre Walfridsson, gästade Sportsnack-poddens avsnitt 99. Vi pratade bland annat om varför han kallas för Brassen, något som startade i Medevi IF.

51-åringen bor i hus på Dynudden med sambo. Tre barn och två bonusbarn har han. Förutom att vara fotbollstränare är Pierre lärare i Fornåsa. Favoritlagen är Arsenal efter Fredrik Ljungberg och AIK efter Nebojsa Novakovic. Fritidsintressen är matlagning och trädgård.

Förutom fotboll har Walfridsson tävlat i MTB-cykling och hållit på med vindsurfing.

Som fotbollstränare försöker han hitta en egen identitet, men säger att han inspirerats av Bosse Johansson i Maif och André Jeglertz i LFC.

När det gäller damfotbollen som halkat efter i Motala jämfört med herrar säger Pierre att ett motmedel kan vara att försöka satsa på avlönade tränare även på ungdoms-och juniorsidan för tjejer.

När det gäller samarbete mellan Boren och Nysa Sweden säger Pierre att det fungerar bra och han ser fram emot det vidare. Nysa-spelarna är inte ännu jättemånga i Motala, men det har ändå kommit in 100 ansökningar som Nysa gallrat bland.

undefined
Pierre Walfridsson, Borens herrtränare, gästade avsnitt 99 av podden Sportsnack hos Jens Bollius.

***

Slutligen: 14 A-lagsspelare har lämnat och det har legat en sorts bandysorg över Motala de senaste veckorna efter att IFK Motala på eget initiativ 26 april drog sig ur elitserien. IFK finns kvar, men några elitmatcher blir det inte än på länge. Om någonsin. Både på sociala medier och även på caféer och pubar har det setts och rapporterats om människor som är ledsna över den fallna bandyn. Även om Jonas Enanders klartecken att fortsätta var en ljusglimt på fredagen.

Det är lätt att bli vemodig också när man passerar det gamla isstadion som en gång för 40 år sedan lockade 8 000 personer att samtidigt se bandy. Det glömmer vi aldrig. 

undefined
Ja, vad blir det kvar av IFK Motala? 13 spelare har lämnat och ett gäng B-lagsspelare tränar nu barmark inför ettan. Här den klassiska hemmaplanen.
Topplistan vecka 22

Hett

1. Piraterna speedway

Stark derbyseger i Norrköping och nu kommande tisdag ny hemmamatch mot Rospiggarna. Bättre i år.

2. Klassfotbollen

Ett Boren-evenemang som fortsätter växa och vill utvecklas. En av årets största fotbollsfester.

3. Nina Koppang

Vadstenatjejen vann för tredje året i rad SM-guld i handboll med Sävehof. Siktar på OS i sommar.

4. Cykelfesten

Nu börjar festplatsen i Motala centrum byggas upp. I juni körs 59:e Vätternrundan. Livar upp.

5. Maja Nilsson

Stark comeback, vilket leder till EM i Rom. Ska det räcka även till OS i Paris för höjdhopparen?

6. Jonas Enander

När 14 spelare lämnat IFK Motalas fallna elitserielag stannar ändå Jonas Enander. Hjärta.

7. Simon Karlsson

Tillbaka i Maifs fotbollslag och orkade efter spruckna knäskålen göra 97 minuter. Lagspelare.

Snett

1. Vad blir kvar i IFK Motala?

Frågan hänger ändå kvar. Vad står kvar i IFK:s bandylag i november? Fler positiva besked väntar vi fortsatt på.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!