Bonus med basketavslutning, mopedrace och mer Gillman

Skvallerspalten landar igen. Med basketavslutning, nytt mopedrace, cykling runt Siljan, mer Lina Gillman och Thynis metod. Plus den senaste heta listan.

Skvallerspalten vecka 23. Läs om tisdagens nya mopedrace, SMK Motalas seniorers Skaraborgresa, utmärkelserna i Motala basket, och mer om den 100:e poddgästen Lina Gillman. Se också den senaste heta listan.

Skvallerspalten vecka 23. Läs om tisdagens nya mopedrace, SMK Motalas seniorers Skaraborgresa, utmärkelserna i Motala basket, och mer om den 100:e poddgästen Lina Gillman. Se också den senaste heta listan.

Foto: Jens Bollius/Privat

Sport2024-06-03 10:00

Cykling: Det finns många mindre cykellopp som cirkulerar kring den stora Vätternrundan. För någon vecka sedan var det Sommen runt i Östergötland-Småland, nyligen var det Siljan runt i Dalarna och ett lopp som marknadsför sig är Saima runt i sydöstra Finland, kring orterna Villmanstrand, Imatra och S:t Michel. Saima runt körs i slutet av juni.

Nu i helgen var det Siljan runt och Bonus träffade Motalaprofilerna Didrik Karlsson, född 1991, och Sara Waerme, född 1977, som laddade för det. Efter en träningsrunda diskuterade de saken över en middag på Motalarestaurang med Saras son Vidar Waerme, född 2004 och fotbollsspelare i Boren.

Man kan åka 16 mil runt Siljan och Orsasjön, eller kortare distanser. Didrik och Sara skulle för Träningsverket åka den långa, och bada i Siljan efteråt. Vi pratade om att Vättern är varm jämfört med Siljan, men nyligen hade det varit bara tio grader i Vättern, så kanske svalkar det lika mycket.

Efteråt rapporterades hela gänget i mål på sju timmar efter 16 mil. Dock hanns det inte med något bad. Det blev i Vättern vid hemkomst.

***

Mer cykling: Vätternrundans debutanter Lovisa Lindgren och Tilde Haglund, båda födda 2006, kunde ni träffa nyligen i spalterna. Där berättade de bland annat att en favoritrunda att träna på är ut mot Lemunda norrut, inklusive Nedralidsbacken. Men delar av backen får de gå uppför.

***

Ishockey: Sportsnackpoddens jubileumsavsnitt, nummer 100, gästades av ishockeyspelaren Lina Gillman. Hon berättade om 16 weeks of hell som hon kämpade sig igenom och berättade också om ett av knepen för att hålla vikten framåt.

– Jag fikar inte lika mycket längre, sade 36-åringen.

Gillman berättade om kompisen Linda Hjelmar och deras förmåga att ha roligt tillsammans och tävla mot varandra, och att de därför alltid kunnat vinna lekar på torget.

Frölunda är favoritlaget och det är speciella matcher mot framför allt HV71. Drömresan går annars till USA där Gillman skulle vilja se såväl NHL i hockey, NBA i basket och NFL i amerikansk fotboll. Resebyråer erbjuder paket på en sådan turné.

Ett framtida drömlopp att göra skulle kunna vara en Ironman där Lina simmar och cyklar bra, men behöver utveckla sin löpning.

undefined
Lina Gillman berättade om 16 weeks of hell när hon gästade 100:e Sportsnackpodden hos Jens Bollius.

***

Basket: Motala basket har haft säsongsavslutning, med prisutdelning i massor. Herrjuniorlaget prisades som segrare i Östsvenska serien. Kari Jokinens vandringspris till säsongens bästa junior gick till Elliot Paunonen. Årets kompis, priset som är stiftat av familjen Gillman, blev Simon Strömberg. När det gäller RF-Sisu Östergötland så delades dessa utmärkelser ut: Kari Hyvönen fick förtjänstdiplom och förtjänsttecken i silver, Anette Gillman fick förtjänstdiplom och Henrik Wahlstrand Hyvönen fick förtjänstdiplom.

Pojkar U13: Årets glädjespridare: Danis Tiro. Träningspris: Niklas Varblane. Utveckling: Elias Cederqvist. Försvarare: Mio Ragnar. Kämpe: Henrik Strömberg. Returer: Isac Naagy. Assist: Edvin Pasic.

Pojkar U14: Årets glädjespridare: Migo Krikorian. Träningspris: Elliot Paunonen. Utveckling: Elliot Paunonen. Försvarare: Mio Ragnar. Kämpe: Gabriel Babekian. Returer: Maximus Wallberg. Assist: Oskar Ljungstedt.

HU17-18: Årets glädjespridare: Dionconda Soukouna. Träningspris: Melvin Pasic. Utveckling: Samuel Touray. Försvarare: Jonathan Cakar. Kämpe: Enzo Donato. Returer: Melvin Passic. Assist: Filip Zelenovic.

undefined
Motala basket hade många utmärkelser att dela ut när det var årsavslutning på Långgolfen i Varamon.

***

Bilsport: Veckans vykort kom från SMK Motala Bils ordförande Boije Ovebrink som med 20 seniorer i klubben åkte på studieresa till Volvo Lastvagnars Motorfabrik i Skövde. Boende på Billingehus och dagen efter besök på Tidaholms industrimuseum och Volvo Pentas Industrimuseum. Efter det väntade jobb med Tvådagars i folkrace på hemmabanan. 8 juni blir det Motorbash på Dunteberget igen, ett event som riktar sig till A-traktorförare och ungdomar.

undefined
SMK Motala Bilklubbs seniorer var laddade inför studieresan till Volvo Lastvagnars Motorfabrik i Skövde.

***

Speedway: Piraterna kör 4 juni mot Rospiggarna och speakern Henrik Elofsson har då återigen förtävling i mopedrace. I skrivande stund finns rallykartläsaren Toni Sundkvist och förre speedwayåkaren och mekanikern Björn "Böna" Ohlson på startlinjen. Plus någon till. En fjärde åkare ska in eventuellt också. Matchtid är 18.15-18.45. Speedwaymatchen startar klockan 19.

undefined
Mopedrace hos Piraterna. Så här såg det ut förra året när Henrik Elofsson arrangerade mopedrace inför en speedwaymatch på Dunteberget. På tisdagen är det dags igen.

***

Mer speedway: 11 juni blir det derby igen för Piraterna i ligan, mot Indianerna på Sannahed, banan mellan Kumla och Hallsberg. Piraterna anordnar återigen supporterbuss till Närke.

***

Ishockey: Förre spelaren, ungdomsledaren och juniortränaren Johan Thyni är ny ordförande i Maifhockeyn. Han säger att metoden att utveckla lag och klubb är att införskaffa gym och utbilda ledare, snarare än att värva exempelvis finska spelare. Det är långsiktighet som gäller, att ha en verksamhet som lockar unga spelare från bygden och länet att vilja satsa på ishockeyn och Maif.

***

Slutligen: Cykelfesten närmar sig nu med stora kliv i Motala, med omnejd. Först ett knippe förlopp 8-9 juni och sedan stora Vätternrundan, den 59:e sedan starten 1966, 14-15 juni. Nytt i år är att det är färre dagar med fler lopp varje dag. För att underlätta arrangörsmässigt, men också för långväga gäster utifrån.

Topplistan vecka 23

Hett

1. Piraterna speedway

Nyförvärv i Thörnblom och bra konkurrens i laget. Hemmamatch mot Rospiggarna på tisdagen.

2. Cykelfesten

På lördag går de första loppen och Motala lyser återigen upp i junigrönskan.

3. Daniel Davidsson

Piratledaren är även kassör i Maifs ishockey. Viktig för idrotten.

4. Michael Thorén

Triathlonprofilen blir evenemangsutvecklare i kommunen.

5. Carl Hoffstedt

Föreslagen som ny ordinarie ordförande i Motala AIF:s fotboll.

6. LSW IF

Äntligen riktig toppstrid. Ska Blombergs lag få lyckas i år?

Snett

1. Motalas elitidrott

Inget IFK bandy, Maif fotboll och Väster på elitnivå. Tråkig uråkning från SVT:s elitlista.

2. Motalas bästa fotbollslag

Maifs herrar och Borens damer fortsätter att sladda i var sin serie. Poängbehov.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!