Bonus: De tackas av Maja för framgångarna

Det är många som funnits med i Maja Nilssons väg från knatte till OS. Guldklockan-vinnaren hade några att tacka när hon tilldelades priset förra veckan.

Skvallerspalten vecka 52. Årets sista Bonus handlar om Guldklockevinnaren Maja Nilsson som har fler passioner än höjdhopp, en är att baka pepparkakor. På ena bilden har hon precis överraskats med att hon får Guldklockan. Även Martin Axén, Eric Ågren, på bilden på Pariservikens is förra vintern, och kommunalrådet Mark Henriksson figurerar i nyårsspalten. Vi ses vidare i vimlet 2022!

Skvallerspalten vecka 52. Årets sista Bonus handlar om Guldklockevinnaren Maja Nilsson som har fler passioner än höjdhopp, en är att baka pepparkakor. På ena bilden har hon precis överraskats med att hon får Guldklockan. Även Martin Axén, Eric Ågren, på bilden på Pariservikens is förra vintern, och kommunalrådet Mark Henriksson figurerar i nyårsspalten. Vi ses vidare i vimlet 2022!

Foto: Jens Bollius/Lina Handberg

Sport2021-12-27 10:30

Bonus frågade henne om hon vill nämna några som hjälpt henne på vägen, förutom familjen. Maja svarade: "Hela Maif friidrott, Stefan Wirebro, Malin Wirebro och Peter Håkansson, och sedan mina tränare Patrik von Corswant och Yannick Tregaro."

Vinnaren av den 56:e Guldklockan berättade att hon nu är återställd efter sin knäskada som tvingade henne att avsluta OS-året redan i augusti. Hon har tränat bra och är redo för ett nytt år. Dock vet hon inte när 2022 års första tävling blir, det är oklart med inomhussäsongen.

När det gäller den nya tatueringen med de olympiska ringarna på höften gjorde Maja den i oktober, tillsammans med två andra olympier. En bra påminnelse om en höjdpunkt i livet.

Enda priset som Maja Nilsson för övrigt fått tidigare är Årets idrottsprestation på Motalagalan. Ett pris som nu är nedlagt.

Som sin egen vinnare av Guldklockan hade Nilsson fotbollsspelaren Stina Blackstenius för OS-silvret i Tokyo. "Det var något extra extraordinärt", menade Maja som ändå tyckte det var "coolt" att få priset själv.

När det gäller bragdhoppet på 1,96 på lag-SM-kvalet i Halmstad åkte Maja dit med inställningen att klara OS-kvalgränsen sista dagen. Hon sporrades av bra försök i Finland kort före. Att hon lyckas vara bäst när det gäller kan handla om att hon inte är rädd att misslyckas.

Sedan trivs Maja med livet i Göteborg också. Hon har bra kompisar, trivs med sin utbildning till sjuksköterska, och "älskar" sin centrala lägenhet. Klart det påverkade hennes lyckade OS-år.

Nu är Motalatjejen rankad etta i Sverige när konkurrenter som Sofie Skoog, Emma Green och Erika Kinsey lagt av. Nu är det Maja som är jagad av yngre talanger. Men trots tronen kan hon inte leva på friidrotten. Så stor är inte höjdhoppet. Men kanske kan det öppnas nya dörrar där på vägen mot VM i Oregon 2022 och OS i Paris 2024.

Närmaste målet nu är att tävla igen efter höstens knäskada, att tävla utan att få ont. Då tror Maja Nilsson att nya höjder kommer av sig själv. Det handlar om uppbyggnad och så stora tävlingar, likadant varje säsong. Kontinuitet är nyckelordet i hennes fortsatta satsning.

***

Fotboll: Kontinuitet pratar också Maifs fotbollstränare Martin Axén ofta om inför ettan. Trots dyrare resor gillar Axén att Maif hamnar i norrettan. "Söderettan mer långbollar på naturgräs, norrettan passar oss bättre med mycket konstgräs-spel", menar Axén.

***

Mer Maif: Blivande klubbchefen Elias Hanna vill gärna framhålla Motalagrabbarna i startelvan efter det framgångsrika 2021 med dubbeln i cup och serie. Hanna hyllar de egna 97:orna Ivan Rako och Elmer Civgin, liksom mittfältstrion Liridon Silka, Valon Silka och Simon Karlsson. "Ta med Alem Nezirevic också. De som startat mest. Men Ivan har ju verkligen blommat ut i år och visat den potential han har och Elmer kom tillbaka som en helt annan spelare och tog en ledarroll i backlinjen efter sin återkomst från Linköping. Sen har du navet på mitten med Simon och bröderna Silka. Hjärtat", menar Elias Hanna stolt.

***

Mer Maif: Kommunstyrelsen i Motala har beviljat marknadsföringsbidrag till Piraterna speedway och IFK Motalas bandy på 185 000 kronor per år. Så har det varit en tid. Nu sällar sig även Maifs cykellag till elitsällskapet från stan och Maifs cykel får 75 000 kronor till sin nya Europasatsning. "En häftig satsning och bra för oss att synas kring", säger kommunalrådet Mark Henriksson (M) om stödet till cyklingen.

Frågan är om Maifs fotbollslag också kan bli aktuellt för marknadsföringsstöd. Maif önskar att bli sett som elit i större utsträckning från kommunens sida. "Inte aktuellt just nu, vi har inte haft någon diskussion om fotbollen, men nu har de ju gått upp i ettan, så vi får väl se vad som händer", säger Mark Henriksson.

***

Bandy: Förre IFK-spelaren Eric Ågren, som vann MVT:s betygsliga sex säsonger i rad, är inte bara flicklagstränare i IFK Motala. Ågren skidtränar också i Zinkgruvan och Sya, med flera platser. "Zinkgruvan är lite bättre än Sya, längre spår", tycker bandyspelaren.

***

Cykel: 2020 tilldelades Jacob Ahlsson MVT:s Guldklocka. Lillebror Jonathan Ahlsson i Maif är i år med i omröstningen om NA:s pulsklocka i Närke. Tvåa om priset i skrivande stund.

***

Slutligen: Strax före jul fyllde exfotbollsproffset Jonny Rödlund 50 år. 2022 kommer han säkerligen besöka Idrottsparken i Motala då sonen Hugo Rödlund är Maifs första nyförvärv inför norrettan.

Topplistan vecka 50

Hett

1. IFK Motala Bandy

Bandyn har bra fart just nu. Tre raka hemmamatcher för IFK efter VBK-segern.

2. Maja Nilsson

Höjdhopparen vinnare av 56:e Guldklockan. Efter OS satsar hon nu vidare mot nya mål.

3. Motala AIF Fotboll

Stora förhoppningar på norrettan 2022. Ivan Rako hänger med och Hugo Rödlund in.

4. Borens IK

Fyra nyförvärv hittills klara. Stor tränarstab, med de tidigare Egnell/Wetterhall kvar.

Snett

1. Pandemin skapar osäkerhet

Hur slår fjärde vågen mot vår idrott och vårt samhälle 2022? Oklart.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!