Fotboll: Vi börjar veckan i Motala AIF:s nya tränarrum på IP. På bilden Jesper Beurling, Sanel Osmanovic och David Lantz. Rummet är inte helt färdiginrett ännu, men en cool storbild på ena väggen.
***
Bandy: IFK Motala vann serien i helgen. Minns ni förra gången? IFK:s lag 2017 vann södra allsvenskan. Sedan uppgång till elitserien via kval. I vinter har fyra på bilden varit med: Stefan Lönn, Olle Nordlund, Eric Åkerlund-Olsson och Patrik Spångberg.
***
Mer bandy: IFK Motala har i vinter bra bandykunnande i sina materialförvaltare. Stefan Samuelsson och Thomas Pålsson var med och vann SM-guld 1987. Vad de gör nuförtiden annars? "Sammel" är pensionär och fiskar mycket. "Pålle" är bilskolelärare.
***
Gymnastik: Motala GF:s ledare Hilda Strömberg och Nora Eriksson var på plats i Stockholm på middagen på Riksidrottsmuseum och fick där motta stipendiet på 100 000 kronor från Tore A Jonassons minnesfond. Stipendieutdelare var Py Börjeson.
– Vi har inte tagit beslut på vad vi ska göra med pengarna ännu, mer än att vi vill att det ska gå till våra ledare på något sätt. Men vi har många tankar och idéer på hur det skulle kunna gå till. Vi har till exempel redan under detta verksamhetsåret lagt drygt 30 000 kronor på utbildningar av våra ledare och vi vill fortsätta utbilda dem, de är det viktigaste vi har. Extra ekonomiskt stöd gör en sån sak lättare, säger Hilda Strömberg.
Det var en bra middag för Motaladuon som representerade MGF.
– Vi mötte flera spännande personer på utdelningen. Kul att dela erfarenheter med personer från olika bakgrunder och som jobbar med olika sporter, säger Hilda Strömberg.
***
Bandy: Motalaprofilen Magnus Brodén lämnar Sandvikens AIK efter bara en säsong som tränare denna vändan. Detta trots att Saik, både ledning och spelartrupp, ville ha honom kvar. Brodén, som fyller 61 år i år, flyttar hem till Motala av privata skäl.
***
Ishockey: Motala AIF och HC Wettern har oftast varit rivaler genom historien. Men inför nästa säsong inleder klubbarna ett samarbete för pojkar födda 2010-2012. "Vi kommer tillsammans att ha en träningsgrupp ”A-pojk” för spelare födda 2010/2011/2012. Träningsgruppen kommer att spela i både A- och B- serie, ej beslutat vilka serier ännu. Tanken är att spela i och utanför Östergötland i både A och B för att få bästa utmaningen och utvecklingen för våra spelare. Spelarna kommer fortsatt tillhöra sin förening", skriver Maif på sin hemsida.
"Samtliga spelare och föräldrar kommer att bli kallade till ett informationsmöte i mars/april", skriver Maif vidare och fortsätter:
"För spelare födda 2013 kommer det att erbjudas träning och matchspel i båda föreningarna, där vi även kommer att träna tillsammans kontinuerligt."
I Maif är Fredrik Svensson kontaktperson, och i HCW är det Johan Lindgren.
***
Fotboll: Motala AIF:s fotbollsstyrelses ledamot Martin Axén gästade förra veckans Sportsnack-podd. 41-åringen berättade om sitt liv där han bor i hus med fru och två barn. Han jobbar som gruppledare för inre logistik på lasarettet i Motala. En sorts "materialförvaltare" för sjukvården. Fritidsintressena är padel, fotboll, Malmölagen, familjen och börsen. I maj åker familjen till Cypern på semester.
Att han håller på Malmö var lite rebelliskt från uppväxten då pappa Janne Axén håller på Djurgården.
Gällande Maif tror han den här säsongen i västra tvåan att Maif kommer att vara bättre förberett på hur de lagen spelar. Han tycker att tvåan är den lägsta nivån Maif kan vara på med de förutsättningar som finns.
I truppen just nu är Maif en till två spelare kort, men många yngre spelare har överraskat på försäsongen, bland annat nye vänsterbacken Jakub Mocio.
Axén, som sitter med i Maifs sportgrupp, noterade genombrott för Granit Hana och Axel Qvist i fjol och hoppas att det kan bli detsamma för spelare som Abduwahab Adam, Adam Kosovic och Abodi Qasem i år.
Martin Axén håller tummarna för att det ska gå bra för alla Motalalag i år.
– Framgång föder framgång, som jag brukar säga, säger den förre tränaren som ledde Maif 2021-2023.
***
Slutligen skidor: Fotbollsprofilen Roger Ek från Motala åkte Engelbrektsloppet på fem timmar. Det åktes på en tvåmilabana tre varv och sex mil totalt.
– Man varvade vid kyrkan i Norberg. Jättefint där, jag har inte varit där förut, säger Roger Ek.
Fotbollsbacken är 58 år och gillar skidåkningen som motionsform. Engelbrektsloppet var uppladdning inför Vasaloppet.
– Jag höll upp mellan 15 och 56, och har kört två år nu. Jag har problem med en vad, och kör klassiskt, säger Roger Ek.