Behovsanalysen som pågår i Motala kommun om framtida idrottsanläggningar handlar alltså inte om bandy i första hand. Behovsanalysen om ishall för bandy och skridsko, den det finns detaljplan klar för på isstadion och som bedöms kosta mellan 90 och 100 miljoner kronor, finns färdig. Där står att läsa allt om möjligheter med hallen om den byggs och om farhågorna om den inte byggs. Allt det som bandyfolket propagerar för.
Det är utvecklingschef Jan Holmberg som har behovsanalysen på sitt bord, det arbete som ska vara klart i början av 2020 och rapporteras till bildningsnämnden och kommunstyrelsen i februari.
Men det handlar alltså inte om att utreda bandyhall på nytt, och det handlar heller inte om var en eventuell bandyhall ska ligga.
Redan gjorda analysen av bandyhall ska ligga till grund för ett likadant arbete kring föreningar och sporter i de andra anläggningarna. Tillsammans med fritid och bildningsnämnd ska det utredas vilka behov som finns för hyresgäster i sporthall och på Idrottsparken, vilket då berör fotboll och friidrott på IP och exempelvis innebandy, handboll, basket, futsal, boxning, karate och bordtennis i sporthallen. Andra idrottsföreningar, utanför, ska också ge synpunkter.
Det är när en analys finns för allt som kommunledningen ska kunna ta ställning till lokalisering och prioritering.
– Inriktningen är samordning, att lägga saker nära varandra, säger Jan Holmberg.
När det gäller simhallen är det ett eget spår där man kommit längre. Där finns det en förstudie att lägga ny hall bredvid Lalandias aquadom. Det kan bli att gamla simhallen plomberas och sporthallen drivs vidare, men att föredra är att lägga ny sporthall intill ny simhall.
Enligt kommunens bedömning skulle en plomberad simhall intill sporthallen ändå kosta pengar i drift.
– Vi vill titta på helheten och då är det önskvärt att förändra sport- och simhall samtidigt, säger Jan Holmberg.
Sammantaget kan sägas att kommunens arbete kring idrottscenter har bandyhall som en viktig del, men nu ska övriga idrotter utredas på samma sätt och behovsanalysen breddas.
När detta nya arbete är i mål kan beslutsfattare värdera vad som det finns störst behov av och hur anläggningarna bäst ska placeras.
Fastighetsenheten i kommunen är också med på båten och kollar livstid och upprustningsbehov, den tekniska statusen. Flera av berörda anläggningar är 50-60 år gamla i Motala.