Allt svårare att hitta triathlonelever

Riksgymnasiet för triathlon har funnits i Motala sen 1993. Men nu blir det allt svårare att hitta elever hitta elever som är beredda att ta sig an den tuffa utmaningen.

14 mars 2019 13:00

– För 30 år sen kunde man nästan gjort varenda tonåring till en triathlet. Så ser det inte ut i samhället idag, menar Marcus Wernström, en av två tränare på gymnasiet.

Han leder den idrottsliga delen av utbildningen tillsammans med Joachim Willén. De märker båda av trend som de ser som oroande.

– Dagens ungdomar är i grunden betydligt sämre tränade än tidigare. Och vi som håller på med en uthållighetssport får då rent naturligt ett mindre underlag att rekrytera ifrån.

Idag tas det in fyra elever per årskull på utbildningen. De flesta ungdomarna väljer att sprida ut sina studier på ett extraår, eftersom det är mycket träning, och läser fyra år istället för tre.

Det gör att man idag har 16 elever på utbildningen.

– Det är inga större problem för oss att fylla fyra platser per läsår, men de vi vill åt är de som har en ganska hög nivå redan och är beredda att lägga ner all den tid och kraft det krävs för att göra en rejäl satsning på triathlon. Där märker vi att vi får jobba en del för att hitta "rätt" elever.

En del av eleverna väljer också, under utbildningens gång, att avbryta sin satsning.

– Man söker hit som 15-åring och det är mycket som händer under resans gång. Ungefär en tredjedel av de som påbörjar utbildningen väljer att inte fullfölja idrottsdelen av utbildningen. Men det är fullt normalt, man kan tappa intresse eller motivation och så ser det ju ut i vilken idrottsförening som helst. Men där har vi ett ansvar att hitta andra lösningar för eleverna, kanske få in dem på ett ledarspår eller nåt annat.

Sporten har annars sett en tydlig uppgång de senaste åren, både när det gäller antalet deltagare och internationella framgångar.

– Men den hype som blivit kring sporten har inte riktigt speglat av sig på ansökningarna till gymnasiet, eller i sporten som helhet på ungdomssidan. Men det kanske kommer. Man har gjort en hel del satsningar från förbundet med "prova-på-dagar" och annat, men det är ju en jätteresa från att prova på en sport till att faktiskt vilja satsa så hårt att man flyttar för att gå en utbildning på gymnasiet.

Marcus har en del av sin tjänst på gymnasiet, resten som chefstränare vid Motala Simsällskap. Ett sätt för honom att rekrytera elever till skolan är att titta i sin egen sport. Många av de som kommer in i sporten kommer från simningen, läraren Jocke Willén som bland annat deltog på OS är ett sånt exempel.

– Man får en riktigt bra grund att stå på som triathlet om man har simmat i tidig ålder. Det är den mest teknikkrävande grenen och fordrar mycket mängdträning för att bli bra. Å andra sidan började Lisa Nordén först när hon var 16 år och höll på med ridsport innan dess, så det finns andra vägar att gå. Även om det är ganska ovanligt.

Marcus är noga med att poängtera att han inte försöker "sno" duktiga simmare till gymnasiet för att fylla platserna. Däremot har han ett öra mot marken och är välkänd inom sporten.

– Jag vill inte vara tränaren som springer runt och värvar till triathlon. Jag pratar aldrig med simmarna direkt utan har kontakt med många tränare och de vet var jag jobbar nånstans så det där brukar lösa sig självt.

I helgen hade man bjudit in till öppen träningshelg och då fanns ett tiotal ungdomar från olika delar av landet på plats.

– Ett bra tillfälle för oss att visa upp vilka vi är, hur skolan ser ut och vilka träningsmöjligheter som finns. Jag tror nog att vi har en del bra kandidater i den gruppen.

Triathlongymnasiet

Motala Rikstriathlongymnasie är riksrekryterande. Det innebär att eleverna kan söka utbildningen oavsett var i landet de bor. Förutom den vanliga gymnasieutbildningen läser triathloneleven specialidrott, det vill säga triathlon. Under utbildningstiden ersätter specialidrott (triathlonträning) individuellt val. Tränarna Joachim Willén och Marcus Wernström står för ett utbud av dagliga gemensamma träningar upplagda efter nivå och behov.

Kurser och poäng

Ämnet specialidrott består av separata kurser om 100 p. Du får betyg i varje avslutad kurs. Dessa kurser ersätter individuellt val.

Programmet har 12 platser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén