Jämställd idrott målet

Jämställdhet inom idrotten. Det var temat när Sisu idrottsutbildarna bjöd in till frukostträff.

Viktigt. Representanter från både enr ad av Motalas idrottsföreningar och Motala kommun kom för att lyssna när Sisus bjöd in till föreläsning om jämställdhet inom idrotten.

Viktigt. Representanter från både enr ad av Motalas idrottsföreningar och Motala kommun kom för att lyssna när Sisus bjöd in till föreläsning om jämställdhet inom idrotten.

Foto: Thomas Augustsson

Allmänt2018-03-08 16:08

– Idrotten ska spegla Sveriges befolkning. Det gör den inte allt som oftast på beslutande nivå. Vi lever inte vår värdegrund.

Det sa Riksidrottsförbundets sakkunniga i jämställdhetsfrågor, Jenny Svender, i inledningen av den webföreläsning som deltagarna på Sisus frukostmöte bjöds på.

Hon berättade att det alltjämt är så att män, i de alla flesta fall är i kraftig majoritet, i idrottsstyrelser runt om i Sverige. Något hon menade till stor del beror på de normer som gäller i samhället.

– Hör man ordet ledare så tänker de flesta på en man, menade Svender som berättade att forskning visar att det finns många fördelar med att ha könsbalans i en styrelse.

– Det blir ett ökat engagemang och grupperna blir mer kreativa problemlösare, angav hon som några positiva effekter.

Det är dock inte bara bland beslutsfattarna som Svender menar att normerna påverkar idrotten. De styr också i hög grad förutsättningarna för utövarna.

– Vi har en manlighetsnorm inom idrotten. Vi har tränare och kvinnliga tränare. Allsvenskan och damallsvenskan. Så fort det är ett prefix framför så innebär det att det finns något som är mer givet. De här normerna gör att vissa idrottare känns mer självklara, säger hon.

Här tog hon också upp påståendet att det är marknaden som styr och att det då skulle vara logiskt att de som lockar flest åskådare också ska få de största resurserna.

– Men det är bara 0,3 procent av all idrott som är elit. Ändå gäller samma logik inom breddidrotten där publikintäkterna är försumbara. Det handlar om att vi har ett genustänk. Om vi inte skulle värdera utifrån kön så skulle fler stanna kvar i idrotten. Så jämställd idrott är en framgångsfråga, säger Svender.

Att dominansen av män på beslutande nivå i idrotten även gäller i Motala kan Motala kommuns fritidschef Åsa Grellsgård intyga.

– På 98 procent av de möten jag är på hos föreningar så är det 100 procent män. Vi måste jobba med de hinder som finns och vi kvinnor måste också bli bättre på att kliva fram. De här frågorna ska vara en självklarhet och det händer mycket nu så det är bara att haka på, säger Grellsgård som förklarar att det kan bli aktuellt att kommunen ser över vilka bidrag de ska ge till föreningar som inte bedriver en jämställd verksamhet.

– Vi ser ju att kommunen tycker de här frågorna är viktiga. Så vi hoppas att de ihop med oss kan vara en kraft i arbetet med att skapa en mer jämställd idrott. Det är ju ett bra läge nu så vill man vara en modern förening så hänger man med på tåget nu, säger Sisus Hans Wetterhall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!