Idrottens dag arrangerades för första gången i Hagaparken i Stockholm 2013. Initiativtagaren var prins Daniel. Tanken med dagen var att locka fler ungdomar att börja idrotta.
12 000 besökare kom det till den första upplagan. Efter ytterligare tre lyckade år i Hagaparken beslutade Riksidrottsförbundet i fjol att ta med konceptet och prova det i övriga delar av landet.
Så under 2017 genomfördes Idrottens dag i tolv distrikt runt om i Sverige och i år tar RF steget fullt ut och lanserar konceptet i Sveriges samtliga distrikt.
Och när valet av ort för Idrottens dag i Östergötland skulle göras. Ja, då föll valet på Motala.
– Det är en lagom stor ort för att mobilisera samarbetspartners och kommunen men att det ändå ger effekt. Sen har de minivarianter i andra städerna, säger Sisu idrottsutbildarnas Hans Wetterhall under det första projektmötet för Idrottens dag.
Med i projektgruppen finns, förutom Sisu, representanter från Östergötlands idrottsförbund, Motala kommun, Tillväxt Motala, Vätternrundan, Maif-alliansen och Solfjäderstaden.
– Det här är ett första startmöte sen är det ju svårt att se hur det ska bli. Tanken är så klart att det ska bli bra och att vi ska locka besökare från hela Östergötland, säger Wetterhall.
Idrottens dag är inte bara tänkt som en prova på-dag där deltagarna kan testa en lång rad olika idrotter. Den är också tänkt som ett verktyg för att öka medvetenheten för svensk idrotts strategi 2025.
En strategi som ska leda till en ny syn på träning och tävling för att få fler att stanna kvar i idrotten genom hela livet.
– Det måste gå att idrotta på flera olika sätt så att alla kan vara med. Som det är nu har vi en peak vid elva års ålder. Alla föreningar måste fundera på hur vi kan behålla fler längre. Målgruppen för Idrottens dag är ungdomar i 9 till 15-års åldern. Men när vi pratar om idrott hela livet så vore det ju kul om vi kunde koppla på olika idrotter för äldre också, säger Wetterhall.
Under det första projektmötet kom det upp en rad olika idéer för hur Idrottens dag ska kunna locka så många som möjligt. Flera olika tävlingar och aktiviteter föreslogs.
Men också vilka personer som skulle kunna bjudas in som dragplåster. Där hade Wetterhall förslaget att så att säga knyta ihop bandet och bjuda in initiativtagaren, till Idrottens dag, prins Daniel och prinsessan Estelle.
– Estelle är ju hertiginna av Östergötland och prins Daniel är ju väldigt engagerad i de här frågorna. Så det vore roligt om vi kunde få hit dem. Vi ska ställa frågan till hovet så får vi se.