Alla på snön för fler skidåkare

Alla på snö. Det är projektet som ska få ungdomar att upptäcka tjusningen med att åka skidor. Både på längden och tvären.

4 februari 2016 16:00

Full fart i backen. Det var det på Omberg på torsdagen när 130 stycken 10-åringar från skolorna i Vadstena, Väderstad och Ödeshög satte på sig skidorna. Halva gänget på längdskidor och den andra halvan på slalomskidor på förmiddagen. Sen lunch och skidbyte innan det var dags att ge sig ut igen. Vi valde att titta till de med med alpinskidor.

Somliga av dem redan vana skidåkare som formligen flyger nerför pisten. För andra var det en av de första men förhoppningsvis inte den sista gången som de hade skidor under fötterna.

Det är i alla fall det som är syftet med projektet, Alla på snö, som för fjärde året bjöd in skoleleverna till Omberg.

– Alla på snö är en satsning som svenska skidförbundet och svenska skidrådet gör tillsammans med Friluftsfrämjandet. Vi bjuder alla 10-åringar på att få åka skidor en dag, säger Eivor Folkesson, ordförande för Friluftsfrämjandet i Vadstena.

Bakgrunden till projektet är att undersökningar som visar att bara 20 procent av barnen i Sverige åker skidor.

– Det vill vi ändra på med den här satsningen. Något måste vi göra annars kommer vi få en generation som inte åker skidor, säger Folkesson som dock kan vara säker på att åtskilliga av deltagarna lär vilja åka skidor fler gånger.

– Det är väldigt kul. Jag har åkt en gång per år med min familj tidigare. Men i år har det inte blivit av så det passade ju perfekt att vi fick åka med skolan, säger Vadstenakillen Carl Wistedt när han stannar till intill kompisen Tim Erlandsson som till skillnad mot Carl inte är en så van skidåkare.

– Det är lite krångligt. Men kul. Jag har ramlat båda gångerna jag har åkt. Jag fick tipset av Johan (skidläraren) att jag skulle öva lite mer på att bromsa. Det går alltid för fort, säger Tim.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson