Så ska Sverige vinna – här är norska receptet

Anders Jacobsons betyg på Nederländerna: världsklass framåt – långt från världsklass bakåt. ”Det finns stora möjligheter för Sverige”, säger assisterande norske förbundskaptenen.

LÄS MER: Varningen – inför stora VM-rysaren

LÄS MER: "En av de största VM-matcherna väntar"

LÄS MER: Känner stödet – efter VM-succén

LÄS MER: Den stora frågan inför VM-rysaren

Tillsammans med Martin Sjögren var han med om att bygga Linköpings FC till ett guldlag 2016. Efter det flyttade duon över gränsen till Norge och tog över det landslag som i pågående VM nådde hela vägen till kvartsfinal.

– Förstås riktigt surt att åka ut, men vi gjorde det bra och nådde nästan det höga mål som vi satt upp. Kul att vi fick ut det och fick visa vad vi kan i ett mästerskap också. Det är inte givet, säger Jacobson från påbörjade semestern på svensk mark.

Norge är ute, men Sverige är kvar och på onsdagen väntar semifinal mot Nederländerna.

Som Norge slog med 2–1 i en avgörande match i VM-kvalet i höstas.

Sporten slog en signal för att ta reda på receptet och det taktiska upplägget före mötet i Oslo. Överraskande segern mot Nederländerna innebar att Norge var klart för VM, medan EM-mästaren tvingades ta en omväg till Frankrike.

– Det är ett lag som vi har rätt bra koll på, det får man säga. Men det har garanterat Sverige också. Jag har inte följt dem jättenoga under det här mästerskapet, men laget är i stort sett identiskt med det som vi mötte, säger Anders Jacobson.

Och?

– Ja, framåt är det riktigt vasst. Världsklass. De anfaller oftast inte med så många spelare, men offensiva fyran med Lieke Martens, Vivanne Miedema, Shanice van den Sanden och med Danielle van de Donk kan göra mycket själva. Sherida Spitse är en bra playmaker, men har tappat något efter flytten till Vålerengen.

Martens är osäker och har spelat med en bruten tå. Vad skulle det betyda om hon inte kan spela?

– Mycket. Utan henne tappar de definitivt en dimension. Om hon spelar blir det viktigt för Sverige att stänga till så att hon inte så ofta kan ta sig från kanten och in i mitten.

Defensiven?

– Där är det långt från världsklass. Ganska långsamma spelare och främst mittbackarna kan vara direkt svaga. Det har Sverige definitivt stora möjligheter att utnyttja. Djupledsspelet såg bra ut mot Tyskland och blir ett viktigt vapen även nu.

Martin Sjögren och Anders Jacobson har förlängt kontrakten med norska förbundet till 2020 med ytterligare förlängning över EM-slutspelet året efter om Norge tar sig dit. Sedan i vintras utgår båda återigen från Linköping.

Sista frågan känns rätt given. Hur går det?

– Jag var rädd för den. Den är svår. . .men jag säger 1–1 och att Sverige vinner på straffar.

Norska tipsen

Så besegrar du Nederländerna

Defensivt: Få stopp på spelvändningarna och låta dem hålla sig på en sida. Håll koll på deras innerlöpare när de tar sig in i straffområdet. Okej med inlägg från kanten, Sverige är bra här med nickstarka mittbackar som Nilla Fischer och Linda Sembrant. Se upp för Miedema.

Offensivt: Använd ytan bakom Nederländernas backlinje med djupledsbollar och löpningar. Utnyttja farten där. Hitta ytan mellan deras mittbackar och defensiva mittfältare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa