(S)karpt nej till SD:s utsträckta hand

S är inte intresserade av att samtala med SD. Det gör oppositionsrådet Elias Georges klart. Alliansen däremot är beredda att lyssna på alla, men någon kohandel tänker kommunalrådet Kåre Friberg (M) inte bedriva.

Att SD beskriver S som fega och orutinerade får oppositionsrådet Elias Georges att studsa till. Han menar att S driver en saklig oppositionspolitik och försöker få igenom det som de gått till val på, men han är inte beredd att göra vad som helst för att få som han vill. Att samla med SD inför besluten är därför inte aktuellt.

– Vi har ett samarbete inom Solidariskt Motala, alltså med V och MP. Vi diskuterar innan beslut och vi kan lägga gemensamma förslag. Om sedan något annat parti från Alliansen vill stödja vårt förslag så välkomnar vi det. Men vi söker inte aktivt stöd från SD. Om de stödjer våra förslag så får det stå för dem, säger han.

Skulle ni inte ha större chans att få igenom era förslag om ni fick SD med er?

– Det finns inte på kartan att vi skulle sätta oss ner och förhandla med dem.

– Och SD har chans att rösta med oss. De får höra våra förslag på mötena. Men att lägga på oss att de inte får igenom sina förslag det är fegt. Då får de stå upp för sin egen politik, tillägger Elias Georges och ifrågasätter varför det skulle vara deras uppgift att möjliggöra för SD att vara vågmästare.

Att Johnny Karlberg säger att han har telefonkontakter med kommunalrådet Kåre Friberg (M) reagerar Elias Georges på. Visst har han själv samtal med kommunalrådet, men det handlar inte om sakpolitiska frågor. Sådana ärenden behandlar de på nämndsmöten och i kommunstyrelsen.

– För mig låter det som att Alliansen och SD samverkar, säger han.

Att SD fick insynsplatser var något som S och Solidariskt Motala motsatte sig. De tyckte att det var märkligt att det var orättvist mot övriga partier och att valresultatet avgjort vilka som skulle sitta i arbetsutskotten. Elias Georges menar att posterna inneburit ett informationsmässigt övertag för SD jämfört med de andra mindre partierna.

– Information ger kunskap och kunskap ger makt. Och det verkar ju som att SD fått möjlighet att påverka.

SD menar att ni är rädda att förknippas med dem om ni skulle samtala med varandra. Har ni beröringsskräck?

– Vi delar inte samma ideologi och syn i sakfrågor. Det finns ingen öppning för samverkan där.

Alliansens Kåre Friberg bekräftar att han har samtal med SD, men enligt honom handlar det om att informera om ärenden och inte att klargöra vilka politiska ställningstaganden man tänker göra.

– Vi har samma typ av samtal med S, fast kanske oftare eftersom att vi stöter på varandra i fler sammanhang. Men vi kohandlar inte med någon. Vi försöker inte locka över något parti till vår linje, säger han.

SD menar att ni kollar av dem som samarbetspartner. Gör ni det?

– Det får stå för dem. Men det är självklart att vi skulle reagera om de inte uppförde sig, säger Kåre Friberg.

Kan ni tänka er ett samarbete med SD?

– Vi har vår linje med Alliansen, men vi är villiga att prata med alla partier. Om SD har bra förslag så stödjer vi dem, det gör vi med alla oavsett partifärg. Vi ser ganska pragmatiskt på det.

Att de skulle jobba med exempelvis frågan om torgvakten eller bibliotekshyran efter förslag från SD tillbakavisar han.

SD menar att ni tar för givet att ni har deras stöd, är det så?

– Nej. De har sina åsikter, men vi hoppas väl att våra förslag är så bra att de tilltalar även dem, säger Kåre Friberg.

Vad gäller tankarna om en spricka i Alliansen så finns ingen sådan intygar kommunalrådet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa