Vågmästarrollen blev inte som SD tänkt sig

Det politiska läget har inte blivit som SD tänkt sig. Trots att de fått sin vågmästarroll. S vägrar att samtala med dem och därmed, menar de, har Alliansen ingen anledning att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Oppositionen nu är feg och orutinerad. Nu vet de inte hur de ska bete sig när de inte får igenom sin politik.

Orden är SD-företrädaren Johnny Karlbergs. Det som fått honom och SD att reagera är att när S fler gånger lagt ner sina röster. Så gjorde man om tilläggsbudgeten och så har man hittills hanterat Godegårds skola. Därmed stryper man också debatten.

– De känns osäkra. När de ser att de skulle kunna påverka tillsammans med oss i SD så drar de sig istället tillbaka. Dessutom verkar de helt splittrade inom förra majoriteten. V verkar ju inte veta inför besluten hur S ska agera.

Johnny Karlberg är till och med redo att erbjuda Vänsterpartiet att samarbeta med hans parti.

– Ja, de skulle ju få igenom mer tillsammans med oss än med S. Och det finns frågor där vi tycker lika när det gäller exempelvis äldre och föreningsliv.

Han menar att delar av Socialdemokraterna har beröringsskräck. Och det förstör SD:s bild av vågmästarrollen. De vill att båda sidor kommer till dem, presenterar sin förslag och låter SD välja. I dag lägger S ibland motförslag, men SD får inte kännedom om dem förrän vid sittande bord.

– Vi måste ju förhålla oss till Alliansen också och vi vill inte sätta käppar i hjulen för dem i onödan. Den sidan känns ju som samarbetspartners, säger han och fortsätter:

– Som S gör nu så kan ju Alliansen lägga fram vilka förslag som helst få igenom dem. Det finns ingen opposition.

Nej, S vill inte sitta ner och diskutera sina förslag. Men Alliansen har SD kontakt med.

– Jag ringer Kåre då och då och han ringer mig, bara för att tala om vad som hänt och ungefär hur de kommer att ställa sig. De vet väl att det är mycket lättare att slippa mothugg från oss om de pratat med oss innan. De är väl så smarta det de vet att om det är något som vi och S inte gillar så ökar chansen att deras förslag fälls.

Vill de veta var ni står också?

– Det har inte varit så att de frågat om vi ska fälla än. Det är mer att de hör av sig och ser hur vi svarar och känner av samarbetsklimatet. Det är mer att de verkar titta hur vi skulle vara som samarbetspartner, om vi är att lita på.

Än så länge har Johnny Karlberg inte testat att ställa några motkrav i samtalen med Alliansen. Man gjorde det direkt efter valen och krävde ordförandeposter för att stödja de borgerliga. Svaret blev nej. Det SD fick var insynsplatser i nämnderna och styrelsens arbetsutskott, de möten där nämndernas toppolitiker träffas och får information innan de officiella mötena. Även om SD där inte har rösträtt, menar Johnny Karlberg att de den vägen får igenom sina förslag. Än har det mest handlat om att få tillgång till information, men det finns konkreta ärenden som SD drivit den vägen. Hyran för biblioteket är ett, att avskaffa torgvakten ett annat.

Tror du att de skulle kunna förhandla med er?

– Ja, så fort oppositionen blir ett oppositionsparti som lägger förslag som vi kan stötta. Jag tror inte att de är dumma. Jag tror att vi fick insynsplatserna för att de skulle läsa av oss lite grann, vad vi tycker.

Känns det som att Alliansens har förtroende för er?

– Sedan vi röjde runt i partitoppen så tror jag att det har ökat förtroendet. Eller jag vet, de är inte rädda för oss. De ser oss inte som ett hot eller som personer utan social kompetens. De är nöjda med oss.

När det gäller S har SD försökt. Flera gånger. Strax efter valet erbjöd man partiet att säga ja till bandyhallen om man fick igenom sina krav om gratis trygghetslarm, ändrat stöd till utsatta kvinnor och borttagande av torgvakten. Det tror att SD inför valet tydligt klargjort att inga skattepengar skulle gå till ett hallbygget. Men SD fick kalla handen. Igen. S var inte öppna för att förhandla.

– Om vi ska fälla de styrandes förslag så vill man veta vad det innebär. Då måste man veta att det är värt det.

Kan inte ni lägga förslag då som S får ta ställning till?

– Vi har försökt. Och nu är det de som tagit på sig oppositionsrollen. Annars hade vi kunnat ta oppositionsrådsposten.

Är det en principsak och att ni säger nej om S lägger fram förslag utan att ha pratat med er först?

– Är det ett komplicerat ärende så måste vi veta vad de vill. Är det ett enkelt ärende så kan vi säga ja vid sittande bord. Men det känns lite taktiskt. De vågar inte förankra beslut hos oss för då riskerar de att folk ska säga att de fick igenom sina förslag med hjälp av SD.

Eftersom agerandet från S inte möjliggör SD:s vågmästarroll menar Johnny Karlberg att Alliansen inte heller förhandlar med dem. Det behövs helt enkelt inte.

– Just nu känns det mer som att vi sitter hopklistrade med Alliansen och att det där är envägskommunikation. Alliansen tar för givet att de alltid har SD på sin sida. Och vi gillar väl det för vi får information och vi blir insatta i frågor på ett helt annat sätt. Men hade S varit som hökar hade Alliansen tvingats förhandla med oss.

Men Johnny Karlberg kan tänka sig andra scenarier också.

– Sedan tror jag väl att ju mer Alliansen lägger fram förslag som centern eller liberalerna inte gillar så kommer det bli en spricka där. Kåre är inte dummare än att han vet att han kan byta ut både C och L mot oss och få samma resultat. Då får han ett parti att förhålla sig till som är mycket lättare att ha att göra med än C och L.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa