Sverige undertecknade år 2011 Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.
Institutet för språk och folkminnen har sedan dess arbetat med att utveckla konventionsarbetet i Sverige och påbörjat en nationell förteckning över immateriella kulturarv. Vadstenaknypplingen har nu tagits upp på listan i gruppen "hantverk".
– Det här är en stor framgång för knyppling har blivit alltmer marginaliserad, säger Lena Hovmark, ordförande i Föreningen Svenska spetar.
Kultur- och utbildningsförvaltningen har fått ett politiskt uppdrag att få in knypplingen på Unescos lista över immateriella kulturarv.
Immateriellt kulturarv är sådant kulturarv som inte går att fysiskt ta på. Ett kulturarv som lever och överförs mellan människor genom till exempel traditioner eller handens och kroppens kunskaper. Immateriellt kulturarv kan bland annat vara hantverk, musik, mattraditioner, högtider och ritualer.
– Det ska vara en levande tradition för att få vara med på Unescos lista, säger Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.
I Vadstena lever knypplingstraditionen genom både kursverksamhet och Spetsmuseets verksamhet.
– Vägar framåt nu är att ha en bra dialog med Institutet för språk och folkminnen för att komma med på Unescos lista, säger Fältgren.
Att ha kommit med på den svenska lista över immateriella kulturarv är en stort och viktigt steg.
– Det är viktigt att fira den här segern, säger kultur- och fritidschef Maria Jönsson.