Initiativet att införa appen i Borensberg, som redan används inom grannsamverkan på andra platser i landet, togs av Sara Milton. Innan hon hittade Coyards funderade hon över hur hon skulle kunna skapa en egen app till vilken medborgarna kan ansluta sig i situationer där de vill kunna varna andra samtidigt som även polisen larmas. I dagsläget har drygt 200 Borensbergsbor gått med.
Det hela började med att Saras man en natt, när han steg upp för att dricka vatten, såg två män komma cyklande med svarta huvor upprullade över huvudet. Han tyckte att det verkade misstänkt men gjorde inget mer åt saken. Senare visade det sig att ett inbrott hade begåtts i ett hus längre bort.
– Det finns en frustration i den här situationen. Man vill inte förknippas med brott när det finns så mycket bra i Borensberg och så många eldsjälar, säger hon.
Det har gjorts åtskilliga anmälningar om såväl skadegörelser som stölder och inbrott från Borensberg under de senaste månaderna. På Facebooks "Grannsamverkan Borensberg", finns flera inlägg där privatpersoner beskrivit hur de uppmärksammat, och även filmat, obehöriga på olika platser runt om i samhället. Misstänkta personer har även observerats med att lysa med ficklampor inne på villatomter och en ortsbo har uppgett hur några slagit sönder övervakningskamerorna i hans trädgård.
Gästis i Borensberg har utsatts för minst sju inbrottsförsök och stölder bara i sommar, uppger en av ägarna för tidningen.
Katarina Ivarsson, som också engagerat sig i grannsamverkan, säger att det diskuteras en hel del om det som händer på orten, både på gatan och i matbutikerna.
– Det pratas väder och vind, kräftor och så inbrotten, säger hon.
Genom appen hoppas både Katarina och Sara på att inte bara snabbt kunna uppmärksamma varandra och polisen om vad som är på gång. Ett mål är också att stärka vi-känslan.
– Det kan skapa en lugnare effekt att man vet att det är fler människor som håller ögonen öppna, säger Katarina.
– Bara att det rör på sig mer i samhället, att folk blir mer aktiva och kanske går ut på trappan och visar sig om de ser något misstänkt, säger Sara.
Samtidigt säger båda att de har märkt att det lätt blir en uppdämd stämning på sociala medier varje gång något sker.
– Man vill ta lagen i egna händer, säger Katarina.
Därför har hon nu tagit initiativet till att bjuda in polis och andra representanter i samhället med kunskaper om brottsförebyggande och grannsamverkan. Redan på måndag klockan 19 välkomnas alla Borensbergsbor till Kaffeteriet för ett samtal.
– Vi kan få tips och tricks och även få veta vart gränsen går, vad man får göra själv.