De kan tvingas bränna upp sina djur

Den torra sommaren har slagit hårt mot lantbrukare i Östergötland. "Jag räknar med att vi måste vi skicka hälften av djuren på slakt om fodret ska räcka", säger mjölkbonden Örjan Carlsson.

Anna-Karin Gustafssons facebook-inlägg om foderbristen har delats över 3 000 gånger.

Anna-Karin Gustafssons facebook-inlägg om foderbristen har delats över 3 000 gånger.

Foto:

Ydre2018-07-05 06:00

Örjan Carlsson började längta efter regn för flera veckor sedan. Den långa vintern följdes av en torr sommar, med resultatet att det enda som grott i år är ogräs.

– Torkan innebär ju brist på foder och bete, säger mjölkbonden Örjan Carlsson. Mjölkkor måste ha det bästa. Blir fodret sämre så minskar mjölken, och det märker vi redan att den gör.

På gården Lilla Lodhult i Ydre stryker katten Katte runt, hon väntar kattungar. Här bor Örjan Carlsson tillsammans med sin sambo Anna-Karin Gustafsson och deras dotter. Och så djuren förstås, som nu kommer att bli färre.

– Tidigare har vi haft 54 får, säger Anna-Karin Gustafsson. Nu kommer det bli sju kvar. Fåren är det första som ryker när det inte finns foder. Det känns verkligen jättetråkigt.

Den här eftermiddagen är Örjan Carlsson ute med traktorn och pressar hö.

– Det lilla regn som kommit har ju inte varit tillräckligt för att få något att växa, säger Örjan Carlsson. Inför årets andra skörd nu räknar jag med ungefär en tiondel av det normala.

Som många andra bönder försöker Örjan Carlsson hitta andra sätt att hålla sina 200 nötdjur mätta.

– Jag slår längs åkerskanter och vägrenar, allt egenligen som kan användas till foder. Det är ju inte bra om djuren blir alltför hungriga, då tar de sig ut ur hagen och börjar vandra.

Av de 200 nötdjuren är 65 mjölkkor. För att de ska orka producera mjölk har Örjan redan nu börjat utfodra dem med vinterns foder, foder som egentligen ska räcka till våren.

– Men det kommer det ju inte att göra, framförallt inte nu när det inte finns något att skörda. Jag räknar med att vi måste vi skicka hälften av djuren på slakt om fodret ska räcka fram till nästa sommar. Vi kan ju inte låta dem svälta.

Men att skicka djuren på slakt är inte helt självklart det heller. Enligt Örjan Carlsson är köerna till slakterierna långa.

– Det är ju marknaden som styr, de vill inte slakta mer än det som säljs. Men att slakterierna sätter stopp innebär att vi i värsta fall måste skicka djuren på destruktion. Då skjuter man djuret och bränner upp det. Allt för att det inte finns tillräckligt med foder.

I helgen gick Örjans sambo Anna-Karin ut med en uppmaning på Facebook: "Slakterierna är fulla och tar inte emot mer än de kan sälja till butikerna. Så köp svenskt, gör det nu, frys in, grilla, gör matlådor!". På bara några dagar delas inlägget mer än 3 000 gånger. Reaktionerna är splittrade.

– Många visar stor förståelse för vår situation, att det här är det enda som vi bönder pratar om just nu. Men jag har också fått mycket hat av personer som menar att det är rätt åt oss.

Diskussionen i tråden har gått mot att handla om köttätande. Anna-Karin tycker att de missar poängen.

– Det samtalet kan man absolut ha, men det hjälper inte djuren nu. Jag vill att folk ska förstå den frustration vi känner, och visa dem att de kan hjälpa oss genom att köpa kött och frysa in. Då kan fler djur slaktas, istället för att destrueras.

Nu hoppas paret på stora mängder regn och en bra sista skörd. Och framförallt på samarbete mellan bönder i Östergötland.

– LRF försöker ju få bönder att dela med sig till varandra, olika bönder har ju behov av olika saker beroende på om man har djur eller inte, säger Örjan Carlsson. Det var brist på foder förra året också, men då fanns det i varje fall lager från tidigare år. Det finns det inte i år.

Nödslakt

Nödslakt innebär oftast akut och brådskande avlivning av djur som skadats eller insjuknat.

Efter slakten körs djuren till godkända anläggningar för förbränning.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!