I Sverige finns ungefär 600 000 får som genererar cirka 1800 ton ull varje år. Men som Ekot tidigare rapporterat slängs eller bränns den mesta ullen samtidigt som vi importerar ull från andra länder. Annika Jonsson som driver Brink Hantverk i Vreta Kloster utanför Linköping hör till dem som tar hand om både sin egen och andras ull i sitt minispinneri. Och hon vill vända debatten som till stor del handlar om att svensk fårull inte passar så bra som garn.
– Det är jättebra att den här debatten har kommit upp men samtidigt tycker jag att vi arbetar från fel håll. Visst vi vill ha garner till kläder men det är också av den anledningen som vår ull har försvunnit. Fråga dem som är 80 år och uppåt vad de tycker om ullstrumpor och knästrumpor.
Nej, i stället för att fokusera på garn tycker Annica Jonsson att man ska satsa på att utveckla andra produkter som isoleringsmaterial till exempel.
– All fårull är bra fast till olika saker, det gäller bara att ha lite fantasi, säger hon. Men i Sverige har vi inget bra klassificeringssystem vilket också är en orsak till att ull slängs.
Egentligen finns det ingen anledning att slänga ullen. Det hävdar Claudia Dillman på Svenska fåravelsförbundet som håller med Annica Jonsson om att all ull har ett användningsområde.
– Men det måste finnas en politisk vilja att satsa på ull, säger hon. Här i Sverige har vi varit fokuserade på kött och satsat på sådana raser.
Kanske är en ändring på väg. Allt fler börjar få upp ögonen för att ullen är en resurs och att det är slöseri att slänga bort den. För något år sedan startades ett ulltvätteri på Gotland så att fårbönder ska slippa skicka ullen utomlands. En ny fårras med merino i sig ger mjukare ull som kan användas för att sticka mjuka plagg.
– Många bönder vet inte heller hur de ska sköta och klippa ullen så att det inte blir så mycket jobb med att rensa ullen, säger Claudia Dillman som varit med och tagit fram en folder med tips på hur fårägarna ska kunna få lite pengar för arbetet med ullen.
– Ju renare ullen är desto mer får man betalt, säger hon.