Läkaren och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh använder exemplet för att illustrera den tekniska utvecklingen. Vi undervärderar lätt hastigheten. Hjärnan har å andra sidan varit oförändrad i 50 000 år. Tekniken ger enorma möjligheter, men farten i omställningen kan oroa:
– Kommer förändringen så snabbt att vi inte hinner ställa om, att det omkullkastar vårt system? säger Mouna Esmaeilzadeh.
Det är den viktiga frågan, menar hon.
Robotar kan göra precis vad vi vill att de ska göra. Ledarskap är viktigare än någonsin, för det är människan som bestämmer, betonar Mouna Esmaeilzadeh:
– Det gäller att uppfostra våra maskiner rätt, så att de inte blir rasister och sexister och potentiellt utrotar människoarten. Vi människor måste ta ledarskap och se till att maskinerna tjänar oss och inte tvärtom. De ska hjälpa oss och göra så att vi lever i en bättre värld.
En rad yrken kommer att påverkas starkt av robotiseringen. Receptionist, butiksbiträde och chaufförer är några av dem som inom en snar framtid kommer att försvinna. Då uppstår frågan vad vi ska göra med den tid som blir över.
– De filosofiska frågorna har aldrig varit viktigare än i dag, menar Esmaeilzadeh.
Hon tycker att vi ska bejaka den tekniska utvecklingen och ser möjligheter också utifrån ett existentiellt perspektiv. Mer tid kan ägnas åt familj och meningsfulla sociala aktiviteter.
– Vi kommer att slippa göra en massa skitgöra och kunna fokusera på det vi älskar i stället.
Och de trettio stegen, hur var det med dem? Om vi dubblar för varje steg växer trettio till – en miljard.