Det sade Erica Righard, forskare vid Malmö högskola vid ett seminarium i Almedalen.
– Vi kan bara förvänta oss att rörligheten kommer att öka.
– Migrationen i dag har en helt annan betydelse än tidigare, den genomsyrar samhället. Rörelsen går fram och tillbaka, kors och tvärs. Det är en helt annan kontext i en globaliserad värld, sade Righard.
Om världens alla migranter samlades i ett eget land vore det världens femte största. Andelen migranter i världen har ökat med en procentenhet från 1960 till 2015, från 2,3 procent till 3,3 procent. Det innebär en ökning från 75 miljoner till 244 miljoner människor.
Ur ett svenskt perspektiv var 2015 en turbulent tid. Till exempel Göteborgs stad fann sig stå inför en kraftig ökning av antalet ensamkommande barn. Det blev en indikation på att något dramatiskt höll på att ske.
En erfarenhet så här ett par år senare är att man ändå klarade den akuta situationen, men att det i ett längre perspektiv behövs ett ökat samarbete med fler inblandade: staten, forskningsvärlden och andra samhällsaktörer.
Med migration som ett pågående tillstånd är frågan vad det betyder för Sverige. För seminariedeltagarna var det tydligt att många saker måste omprövas. Olika ersättningssystem kan behöva revideras för att passa en ny verklighet. En mindre formell syn på utbildning kan ta fasta på vad människor faktiskt kan snarare än om de uppfyller de svenska, formella kraven.
Frågan är också global.
– Vad är det för flyktingpolitik man vill driva, frågade Erica Righard, mot bakgrund av att två tredjedelar av världens 60 miljoner flyktingar är på flykt i sitt eget land.
– Hur blir det med deras asylrätt?