Ät mindre kött - gynna svenska bönder

Genom att äta mindre kött kan vi gynna svenska bönder. Låter det knasigt? Panelsamtalet om östgötsk mat och svenska bönder i Almedalen ramade in flera mönster som rör den vanliga människans vardag, och bondens problem. Vi går till affären och handlar men vad står det på asken med kött?

Louise Ridderström och Peter Borring i ett samtal om svenskt kött.

Louise Ridderström och Peter Borring i ett samtal om svenskt kött.

Foto: Ulrik Svedin

Visby2016-07-05 14:04

– Fläskkött. Och en svensk flagga. Det kan vi göra bättre, konstaterade Helene Oscarsson från Vreta Kluster.

Ja, att det är svårt att få tag på förädlat svenskt kött, som lufttorkad skinka och liknande, trots att det finns en efterfrågan kan ha flera orsaker. LRF-ordföranden Peter Borring stack ut näsan:

– Det beror på att det sitter fyra inköpschefer på Ica, Coop, Bergendahls och Axfood och kan bestämma över vad man ska köpa in. Det är glädjande att Ica sakta har börjat kvotera in svenskt kött till sina egna varumärken, sa Peter Borring, LRF-ordföranden i Östergötland, efter panelsamtalet.

För mycket protein

Louise Ridderström från Östgötamat underströk att den svenska maten borde fortsätta att vara lite exklusiv.

– Man kanske måste få acceptera att det inte finns exakt samma utbud i butikerna varje dag.

Men hon sa också att en minskad köttkonsumtion i Sverige är eftersträvansvärd. Vi svenskar får i oss för mycket protein.

– Minskad köttkonsumtion skulle kunna gynna svenska bönder. Om man blandar i mer grönsaker i maten så har man råd att köpa svenskt kött i stället för billigt importerat, sa Louise Ridderström.

Hon rekommenderar att man frågar var maten kommer ifrån, om det inte syns bra.

– Intresset bland svenskarna finns. När vi började märka maten Östgötamat ökade försäljningen med 25 procent.

Bönderna checkar ut

Dessutom vänder hon på problemet med stora matkedjors inflytande.

– Vi har också makt som konsumenter. Det handlar om att välja rätt mat.

Där någonstans avbröt en gotländsk lantbrukare med en fråga:

– Bönderna checkar ut en efter en. Gårdarna läggs ned för att man inte klarar att att få lantbruket att gå runt. Samtidigt pratar alla om svensk kvalitet. Hur går det ihop?

Nix, det gör det inte, höll Helene Oscarsson med om. Men hon utvecklade saken. Nötköttsproduktion brukar beskyllas för att vara klimatkrävande. Kritiken bygger ofta på att skogar skövlas och att stora mängder vatten går åt.

– Men i Sverige har vi generellt sett gott om vatten och vi har marker som behöver betas. Det här är ett varumärke som kan utvecklas, sa Helene Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!