Vila växterna i vinter

Så här års har bäst föredatumet gått ut för blommorna i många trädgårdar. Hög tid att börja vinterförvara innan frosten kommer, alltså.

Kerstin Englunds trädgård i Lambohov har fortfarande gott om blommor, trots den stundande hösten.

Kerstin Englunds trädgård i Lambohov har fortfarande gott om blommor, trots den stundande hösten.

Foto: Adam Wrafter

Vinterförvaring2016-09-29 15:34

Hösten kan vara en tuff tid för den trädgårdsintresserade, när blommor dör och det är långt till nästa vår. Men genom vinterförvaring kan många växter leva vidare. Kerstin Englund planerar att ta hand om stora delar av sin trädgårds prakt på det viset.

– Vi har rader med bokhyllor i förrådet som står redo, säger hon när hon visar oss runt på sin välskötta och mysiga tomt i Lambohov.

Det är svårt att tro att oktober snart är här när solen skiner och pelargonerna lyser i olika färger.

– Vi har kunnat skjuta på vinterförvaringen lite i år. Det har ju varit så varmt, säger Kerstin Englund.

Olika växter tas så klart om hand på olika sätt när frosten slutligen kommer.

– Man måste ställa in det som man vill övervintra. Men med begoniorna till exempel tar jag upp lökarna, berättar hon.

I år planerar hon något nytt med pelargonerna.

– Först brukar jag täcka jag över dem med täckväv för att ställa in dem i förrådet när det blir lite kallare. Men i år ska jag även prova att ta ur pelargonerna från lådorna och hänga dem upp och ner, från taket, säger Kerstin och skrattar lite.

Metoden med upp och nervända växter är lite omtvistad, men visst kan den ha fördelar – om inte annat sparar den ju säkert plats för den som har trångt med förvaringsutrymmen.

– Som jag förstår det är det bara att slå ett snöre om dem och hänga upp, säger Kerstin och fortsätter:

– Sedan klipper jag ner dem och planterar om dem på våren, eller egentligen redan i februari.

Hon drar sig för det som i slutändan blir oundvikligt – att klippa ner och rensa bort. Hon vill få ut det sista av varje växt.

– En del säger att man ska klippa ner växterna innan man ställer in dem. Men jag har inte hjärta att göra det. Det är så roligt att gå ut i förrådet och se på alla blommor. Det är klart det blir skräpigt när de ramlar av. Men det kan jag ta, säger hon.

Efter det är det snart dags för nästa cykel. Men även då finns det saker att tänka på – det är inte bara att sätta ut alltihop igen i samma svep.

– Jag flyttar alltid ut växterna i uterummet först. Tar man det stegvis så blir inte omställningen lika stor för dem, säger Kerstin Englund.

Tips vid vinterförvaring av växter

Tre saker är viktiga för att växter ska trivas inomhus: temperatur, luftfuktighet och ljus.

Vid för hög temperatur kommer många växter att fortsätta leva som förut. Problemen är att både ljuset och luftfuktigheten ofta är för låga under det svenska vinterhalvåret. Rådet från experter är därför att försöka förvara växterna så svalt som möjligt. Kanske i ett rum där temperaturen sänks till minimum, försöka att hålla den nere på runt 5–10 grader. Vattna bör inte göras så ofta och bara lite åt gången.

Om växten har blad kvar under vintern kommer den att behöva ljus. Tillskottsljus kan ordnas till exempel genom ett timerstyrt lysrör. En glödlampa är långt ifrån tillräckligt och inte heller räcker det med ett lysrör uppe i taket. Det ska sitta strax ovanför växterna för att göra någon nytta. Använd dig av så kallat dagsljusrör – alltså vitt ljus.

Växterna som tas in i ett boningsrum efter att de har varit ute under sommaren får ofta torra eller gulbruna blad som de sedan tappar helt. Det beror på att luftfuktigheten i ett uppvärmt rum är under hälften av vad den är ute under sommarmånaderna. I tron att växten vill ha mer vatten vattnar vi ibland ihjäl den! Så håll växterna torrare än under sommaren, vattna bara så pass mycket att de inte helt torkar ihop. Men duscha med en blomspruta då och då.

Källa: odla.nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!