Enligt Dagens Industri såldes det Kvarg för 380 miljoner kronor i Sverige 2013. En uppgång med 70 procent från föregående år! Fram till juni 2014 hade försäljningen ökat med 54 procent.
Kvarg var ordet, som sagt.
Vad är då denna produkt som lockar allt fler? På Wikipedia kan man läsa: Kvarg (även stavat kvark) är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrabakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig söt skummjölk, men också koagulerad med mjölksyrabakterie. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslen, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Kvarg kan användas i ostkaka, i matlagning, såser, i bakning och som smörgåspålägg. Den förbättras inte genom lagring utan har begränsad hållbarhet, ca 2 veckor i kylskåpstemperatur. Det är vanligt att kvarg sötas och smaksätts med sylt eller vanilj för att bli en dessert.
Så, man kan tänka att kvargen tilltalar de som tränar, för att få i sig proteiner efter ett pass. Den används även av personer som vill gå ner i vikt. Genom att välja den smaksatta produkten kan man få ett betydligare nyttigare komplement till plättarna än exempelvis grädde. Kvarg med vaniljsmak innehåller 160 kalorier per 100 gram, att jämföra med 370 kalorier i lika mycket i 40-procentig grädde.
Men det är just den smaksatta kvargen som får vissa, exempelvis dietister, att dra i handbromsen. "En sockerbomb" likställs den med i en artikel i Aftonbladet.
– Jag tycker inte det är bra. Det är ett stort problem att man använder socker som smakförstärkare eftersom de flesta av oss behöver minska på sockerintaget, säger dietisten Anna Ottosson till tidningen.
Då är det bättre att äta den naturella, efter exempelvis träning, menar hon.
– Kvarg är enkelt att äta före och efter träning och det har blivit väldigt omskrivet som en produkt för att få ut maximalt av sin träning, säger hon till tidningen.
Arla marknadsför sin Kvarg för bakning, matlagning, frukost och mellanmål. Lindahls lyfter framför allt fram Kvargens positiva effekter efter träning: här får man extra proteiner som behövs för att bygga upp musklerna.