Var tredje ung kränks på nätet

Så många som var tredje ung person mellan 10 och 16 år har någon gång blivit mobbad eller utsatt för kränkning på nätet och i sociala medier. Detta enligt organisationen Friends nätrapport 2016.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Krönika2016-10-20 09:30

Att utsattheten ökar i takt med att allt fler använder nätet är kanske inte så underligt. Rapporten Svenskarna och internet från 2015 visar att 93 procent av befolkningen från tolv år har tillgång till internet. Redan innan de fyllt två år har hälften av barnen börjat använda internet och 32 procent av tvååringarna gör det dagligen.

I snitt använder vi internet 21 timmar i veckan, varav åtta i mobilen.

Vad nätet och sociala medier används till, varierar mellan olika grupper. Enligt Friends nätrapport är de yngre barnen, tio- till tolvåringarna, främst intresserade av underhållning som spel, film och musik. Bland de äldre, 13–16 år, ägnas hälften av tiden åt kommunikation, exempelvis sociala medier. Det finns också en könsskillnad där killarnas nättid består av en större del underhållning och en mindre del socialt än tjejernas.

Som kränkning definieras i undersökningen ”en handling som gör att den som blir utsatt känner sig ledsen, sårad eller mindre värd”. Mobbning är steget längre, då ska kränkningarna ha ägt rum vid flera olika tillfällen.

Tjejer är mer utsatta än killar. Men glädjande nog visar också rapporten att mer än hälften, 55 procent, pratar med en vuxen hemma om de blir utsatta.

Den plats där flesta anger att de blivit kränkta är plattformen KiK, följt av Instagram, Snapchat, Facebook och Ask.fm. En del anger också att de blivit utsatta i onlinespel som Minecraft, Counter-strike och League of legends. Vanligaste typen av kränkning är sårande och elaka kommentarer, följt av utfrysning när man exempelvis inte får vara med i en grupp på KiK.

Tre av tio vittnar om rasism på de sociala plattformarna och fyra av tio har upplevt att det förekommer sexuella trakasserier.

Friends nätrapport bygger på intervjuer och enkäter med ungdomar. Polisen har dock knapphändiga siffror på hur många nätkränkningar som faktiskt sker. Många anmäls aldrig vilket gör mörkertalet stort. Dessutom är statistiken svår att tolka då brottskoderna tidigare inte separerat de internetrelaterade brotten från samma brott begångna på en specifik fysisk plats.

Från och med i år är emellertid brotten hot och ärekränkning uppdelade utifrån var de har ägt rum. Trots detta går det, enligt verksamhetscontroller Klas Eriksson på Polisområde Sydöstra Götaland, inte att säga säkert var brottet har ägt rum. Finns en misstänkt för brottet är det dennes hemkommun som räknas som så kallat brottsforum. Om inte, är det orten där målsägaren bor som registreras. Och när det gäller nätbrott behöver förstås förövare och målsägande inte bo på samma ställe.

Därför är det svårt att tolka de anmälningar som kommit in i år, som visar att totalt 36 fall av internetrelaterade hot anmälts i Kalmar län och 68 i Östergötland. Vad gäller internetrelaterad ärekränkning har 15 brott anmälts i Kalmar län och 56 i Östergötlands län. Både vad gäller hot och ärekränkning är det Norrköpings kommun som har flest fall.

Är du utsatt? Svara gärna på vår enkät om unga på nätet. Klicka här för att komma till undersökningen.

Anmälda brott Kalmar län: Östergötlands län:

Totalt har under 2016 36 fall av internetrelaterade hot anmälts i Kalmar län och 68 i Östergötland. Vad gäller internetrelaterad ärekränkning har 15 brott anmälts i Kalmar län och 56 i Östergötlands län.

Statistiken är svårtolkad då anmälan inte visar var brottet har ägt rum. Brottsorten kan vara antingen där den drabbade eller den misstänkte bor.

Så här många fall har anmälts i de olika kommunerna under 2016 (fram till den 8 september)

Olaga hot, internetrelaterat

Kalmar 10

Hultsfred 6

Västervik 5

Nybro 4

Vimmerby 3

Borgholm 3

Emmaboda 2

Torsås 1

Högsby 1

Oskarshamn 1

Ärekränkning, internetrelaterat

Nybro 4

Västervik 3

Kalmar 2

Borgholm 1

Vimmerby 1

Högsby 1

Hultsfred 1

Mönsterås 1

Torsås 1

Olaga hot, internetrelaterat

Norrköping 26

Linköping 20

Motala 6

Valdemarsvik 6

Söderköping 3

Finspång 3

Mjölby 2

Åtvidaberg 1

Vadstena 1

Ärekränkning, internetrelaterat

Norrköping 24

Linköping 12

Motala 10

Ödeshög 4

Finspång 3

Åtvidaberg 1

Vadstena 1

Ydre 1

Utsatt?

Svara gärna på vår enkät om unga på nätet. Klicka här för att komma till undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!