– Det pågår redan ett arbete med att ta fram vattenskyddsområde för Koppartorp, säger Claes Boman, ny VA-chef på Valdemarsviks kommun.
Koppartorp ligger vid Gryt.
Sjön Yxningen försörjer Valdemarsviks tätort, Gusum och Ringarum med dricksvatten. I nuläget saknas riktiga vattenskyddsområden för vattenverken Fallingeberg och Frörum, men det ska ändras i och med ett nytt vattenverk som tar vattnet från Yxningen.
– Vi ska påbörja projekteringen i vår och bygger nytt vattenverk nästa år, säger Boman.
I samband med det nya vattenverket kommer vattenskyddsområden att tas fram. För Gusum Frörum finns ett vattenskyddsområde, men det är 20-30 år gammalt.
– Det är dags att se över utifrån ny lagstiftning, säger han.
Det har diskuterats att eventuellt dra ledning med dricksvatten till Gusum från det nya vattenverket. Om så beslutas kommer Frörum att bli ett reservvattenverk.
– Det är inte beslutat än, men det är väl alla intentioner att det ska bli så, säger kommunalrådet Helen Johansson Kokkonen (S).
Arbete pågår med att ta fram översiktsplan och vattenskyddsområdena är med i det arbete.
– Det är arbeten som pågår och som vi ska ta i framöver, säger hon.
Framtagandet av vattenskyddsområden kommer att ske parallellt med arbetet med det nya vattenverket.
Valdemarsviks kommun har under lång tid arbetat med att ta hand om konsekvenserna av miljöfarliga avfall. Miljöprojekt Gusum påbörjades 2010. Produktionen av ljusstakar, ljuskronor, blixtlås och annat vid det gamla industriområdet i centrala Gusum förorenade marken med koppar, zink och olja. Även mindre mängder arsenik, kadmium och bly har sanerats bort från området.
I Valdemarsviken förorenades bottensedimentet på grund av utsläpp från garveriet som låg där. Mycket höga halter av krom och kvicksilver samlades i vikens bottensediment. Miljöprojekt Valdemarsviken är en av de största miljösaneringarna som genomförts i Sverige.
Viken har muddrats på sedimentmassor för att spridningen av krom från Valdemarsviken ska kunna stoppas. Föroreningen i Valdemarsviken är en av de största punktkällorna av krom till Östersjön från Sverige.
VA-chefen Claes Boman anser att det är viktigt att kommunen, i egenskap av huvudman, skyddar sitt dricksvatten genom vattenskyddsområden.
– Jag vill ju att det ska vara så bra skydd som möjligt, säger han.