"Vi såg spiran och när lågorna slog upp"

Flera östgötar fanns på plats när Notre-Dame började brinna. Familjen Storm från Vadstena var på väg från katedralen medan Motalabon August Siggesson och hans flickvän stod precis utanför.

15 april 2019 21:41

– Det var lite surrealistiskt, säger Matthias Storm.

Familjen befinner sig i Paris på semester och hade lämnat katedralen cirka 15–20 minuter innan det började brinna. Från en restaurang i närheten såg de hur elden blossade upp.

– Vi såg röken över hustaken, det var lite surrealistiskt. Vi såg spiran och när lågorna slog upp där, säger Matthias Storm.

På restaurangen var tv:n påslagen och gästerna kunde direkt följa händelseförloppet. Vartefter omfattningen stod klar blev stämningen allt mer upprörd.

– Det blev mer och mer oroligt. Jag är egentligen mest förundrad över att vi inte såg några avspärrningar. Och bara poliser, ingen brandkår, säger Matthias.

Familjen har lämnat restaurangen. De gick över Louvren bort mot hotellet. Människor flockades ute på gatorna.

Matthias berättar också att han aldrig sett så mycket folk vid katedralen tidigare.

– Det var säkert svårt att evakuera, utanför var det 300–400 meter lång kö, jag kan bara tänka mig hur många som var där inne.

August Siggesson och hans flickvän är också på besök till Paris. De befann sig utanför katedralen och såg hela förloppet.

– Vi såg många poliser utanför och omkring Notre-Dame och tyckte att det var konstigt. Men vi fick förklaring att det alltid finns många poliser här. Sedan såg vi rök och lågor. Vi har sett och filmat hela branden och när byggnaden kollapsade, säger August Siggesson i telefon när vi pratar med honom.

Han berättar att de stod precis utanför när branden bröt ut men att de blev förda längre och längre ifrån branden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Månzén, Zenaida Hadzimahovic