"Vi Bollingar är nyfikna och hemkära"

Släktföreningen Bolling bildades 1959. Sedan dess har de haft 23 släktträffar och i år, 60 år senare, var det dags för släkten att besöka Vadstena.

13 augusti 2019 14:30

– Vi väljer platser utifrån var släkten bor. Så jag räckte upp handen och sa att vi kunde ta Vadstena nästa gång, säger Hans-Olof Bolling som bor i Vadstena med sin familj.

Till träffen i Vadstena kom det drygt 100 personer. Sammanlagt består släktföreningen av 250 medlemmar och flera av dem bor på andra kontinenter.

– Det kommer hit folk från Argentina och USA. Vi brukar även lägga släktträffar i USA vart tionde år, förklarar Jan Hagman som är aktiv i släktföreningens styrelse.

Oavsett plats är träffarna välbesökta.

– Många träffar inte släktingar annars, så det blir en rolig grej, förklarar Alexandra Rolén, som är en av styrelsens yngre ledamöter.

Annars är medelåldern i föreningen ganska hög.

– De flesta får upp intresset när de blir lite äldre. Vi som är yngre har varit med sen vi var små, förklarar Alexandra Rolén och får medhåll från en annan Bollingsläkting.

– Jag blev meddragen från födseln och sen har jag blivit kvar. Det är mycket roligare än man först tror, förklarar Ingrid Bolling Landtblom.

Inför varje släktträff tar de fram ett aktivitetsschema med saker de ska hinna med under helgen.

– Vi brukar ha med en aktivitet som är typisk för den plats vi är på. Sen så har vi alltid gruppfotografering, middag och information, förklarar Alexandra Rolén.

Med hjälp av kyrkböcker har de lyckats spåra släkten tillbaka till 1500-talet. Trots en stor släkt finns det ett gemensamt släktdrag.

– Vi Bollingar är nyfikna och hemkära, tycker Hans-Olof Bolling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Mayer

Ämnen du kan följa