Väljare anmäler: Personkryssen försvann

En anmälan har gjorts till Valprövningsnämnden i Sveriges riksdag angående ett befarat fel i rösträkning gällande personval i ett valdistrikt i Vadstena.

17 oktober 2018 10:00

En väljare i Vadstena har efter valet granskat Valmyndighetens hemsida och konstaterat att Bengt-O Petersson, Konsensus, inte fått några personkryss alls i distriktet Innerstaden. Detta trots att anmälaren och dennes respektive kryssat Bengt-O Petersson när de förtidsröstade på biblioteket två veckor före valet.

Efter det att frågan kommit på tal har anmälaren kunnat konstatera att flera andra personer tillhörande Innerstaden också personröstat på Konsensuspolitikern.

Då slutliga räkningen av röster visar att det inte fanns några ogiltiga valsedlar i det valdistriktet, annat än rena blankröster, befarar anmälaren att det har skett något misstag och väljer därför att anmäla det hela till Valprövningsnämnden för granskning.

Bengt-O Petersson, gruppledare i Konsensus, har informerats av den som gjort anmälan.

– Men i takt med att det talats om det på stan är det fler och fler som har kommit fram och påtalat samma sak, säger han.

Han säger sig inte ha någon åsikt om vad som kan ha skett eller huruvida något fel är begånget.

– Jag har personligen inte lagt ner någon energi på det här. Jag gjorde noteringen att jag hade noll personkryss i Innerstaden och då tänkte jag att det var konstigt och inte stämde riktigt med de indikeringar jag fått. Men sedan lade jag ingen mer kraft på det utan lät det gå vidare. Jag tänkte att jag har min plats i fullmäktige och det får väl vara vad det är. Sedan dök ju det här upp i efterhand från andra som gjort iakttagelsen, säger han.

Valprövningsnämnden, som prövar överklaganden av allmänna val, har den 29 september skickat ut ett besked om att de tagit emot anmälan. Valprövningsnämnden består av en ordförande och sex ledamöter som utses av riksdagen. Ordförande ska vara eller ha varit domare och nämndens beslut går inte att överklaga.

Anmälaren har fått meddelande från Valprövningsnämnden om att det kan ta fram till nyår innan utredningen är klar.

På Länsstyrelsen i Östergötland har man inte kännedom om den anmälan som gjorts.

– Vi har inte fått den så vi kan inte säga någonting om det, säger Sten Olsson, valsamordnare på länsstyrelsen.

Brukar det hända att det är saker som måste undersökas i efterhand?

– Det vet jag inte. Det är första gången jag är valsamordnare så jag har ingen historik att luta mig tillbaka på när det gäller sådana här frågor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén

Ämnen du kan följa