Upprörs över bussnedläggning

Busslinje 610 mellan Ödeshög och Motala ska läggas ned till sommaren. Flera Borghamnsbor som vill ta sig till Vadstena är upprörda över beslutet.

8 oktober 2015 16:32

– Jag blir förbaskad helt enkelt när jag ser orättvisor, säger Borghamnsbon Bo Nordström.

Han oroar sig för hur folk ska kunna ta sig till nödvändiga samhällsinrättningar och affärer.

– Det är två mil till centralorten. Hur ska man ta sig till apotek, vårdcentral och systembolaget. Ska vi behöva gå på landsvägen?, frågar han sig.

MVT möter flera upprörda Borghamnsbor vid busshållplatsen där byns enda busslinje passerar.

– Jag har varken körkort eller bil, säger den äldre damen Inger Bornetag.

– Jag åker med bussen hem varenda dag, säger Marie Johansson.

Trafik- och samhällsplaneringsnämnden vid Region Östergötland är de som har tagit beslut om nedläggningen. Nämndens ordförande Göran Gunnarsson (C) menar att antalet som åker med bussen är alldeles för få för att kunna berättiga en busslinje. Han uppger dock att det kommer att finnas ersättning till den nedlagda linjen.

– Närtrafiken kan ersätta en del. De som bor mer än två kilometer från närmaste hållplats kan förbeställa en buss som kommer och hämtar dig vid hemmet. Tiderna är mellan nio och 13.30 och 17 till 21. Det gäller alla, säger Göran Gunnarsson.

Han menar att det är upp till kommunerna och Östgötatrafiken om de vill ersätta linjerna även på andra sätt. Bo Gäfvert, utredare på kommunen, har inte sett några tecken på att kommunpolitikerna kommer besluta någonting mer om det (han anser dock att kommunen redan betalat in pengar för kollektivtrafiken till landstinget). Han menar att en grupp kommer drabbas värst av nedläggningen.

– Gymnasieungdomar som åker på morgonen från Borghamn, säger Bo Gäfvert.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!