– Vi beklagar att det behöver gå så här långt, att kommunen inte fullföljer sitt avtal. Det är sorgligt, säger Sören Niklasson.
Fastighetsbolagen Nya Silon och Vadstenavillan har lämnat in en stämningsansökan till Linköpings tingsrätt där de kräver Vadstena kommun på 44 765 563 kronor för brott mot det avtal Vadstena kommun ingick med bolagen. Enligt avtalet från 2008 skulle kommunen upprätta en detaljplan för området för att möjliggöra byggnation av bostäder.
Bolagen som Niklasson bildat tillsammans med sina kompanjoner hade för avsikt att bygga om silon till 55 bostadsrätter och dessutom bygga 18 funkisvillor mellan silon och Vätterns strandlinje.
Kommunfullmäktige fattade hösten 2009 beslut om att en detaljplan skulle tas fram och dåvarande bygg- och miljönämnden fick uppdraget. Men arbetet inleddes aldrig.
– Besluten är fattade i demokratisk ordning och ändå verkställer inte kommunledning och tjänstemännen besluten, säger Sören Niklasson.
Hösten 2012 vände sig byggherrarna till sina jurister som i sin tur översände en skrivelse till kommunstyrelsen med anmodan om att fullfölja avtalet. Under 2013 beslutade både kommunstyrelsen och bygg- och miljönämnden på nytt att en detaljplan för kvarteret skulle upprättas.
I juni 2014 vann båda besluten laga kraft sedan förvaltningsrätten i Linköping avslagit ett överklagande från Socialdemokraterna.
Vid det laget hade det gått tio år sedan byggprojektet först presenterades. Inte heller denna gång påbörjades arbetet med att ta fram detaljplan för det aktuella området.
I december 2017 krävde Sören Niklassons bolag Vadstena kommun på närmare 19 miljoner i skadestånd, ett skadeståndskrav som Vadstena kommun motsatte sig.
Bolagen anlitade en advokatfirma som nu lämnat in stämningsansökan till tingsrätten med ett skadeståndskrav på nästan 45 miljoner kronor.
– Egentligen är det en väldigt komplicerad beräkning, men man kan också göra den väldigt enkelt. Man kan säga att det bygger på att man räknat ut vad det skulle kosta att bygga och det tänkta försäljningspriset för de olika bostäderna. Man tittar på vad man skulle kunnat få in när man sålde bostäderna och vad man skulle haft för byggkostnader. Det överblivna är vinsten och det är det som är kravet. Det är så det fungerar med ett skadeståndskrav, säger advokat Göran M. Karlsson på advokatfirman Delphi.