Sommarknäppen inledde redan under fredagen med torghandel, öppna butiker och loppisstånd i centrum. Rådhustorget fungerade som festplats och Övre hamnparken var full av knallar och tivoli. Här fanns allt från kläder till närproducerad mat och sockervadd.

Under lördagen och söndagen flyttade medeltiden in till slottet. Borggården förvandlades till en myllrande marknad med mat och hantverk. Därtill var det musikunderhållning, stridsuppvisning, riddarspel och gycklare.

Arrangörerna från Visit Vadstena uppskattade att det under lördagen kom närmare 3000 besökare.

Artikelbild

| Gustav Vasa (Bengt-Olof Persson) och dottern Cecila (Karin Enåkander) minglade på borggården och mötte många besökare som ville föreviga mötet.

– Det är över förväntan vilken respons vi fått. Vi är superglada, säger Matilda Milton, Visit Vadstena och fortsätter:

– Det här är äkta. Det är som vi vill - att slottet ska vara levande.

Alla aktiviteter på borggården och alla guidningar som man som besökare kan delta i lockar många, men Matilda Milton menar att det också är viktigt att anordna en sådan här aktivitet för att det är kul för slottets guider.

– Guiderna är det viktigaste vi har, utan dem vore vi ingenting här på slottet, säger hon.

Artikelbild

| Riddarspel.

Kung Gustav Vasa (Bengt-Olof Persson) och dottern Cecilia (Karin Enåkander) syntes spatsera omkring på borggården och minglade runt bland besökarna som gärna förevigade mötena med sina mobilkameror.

Vädrets makter var med arrangörerna. Under lördagen kom regnet straxt efter att medeltidsdagen avslutats och på söndagen upphörde regnet innan det var dags att öppna upp igen.