Reste jorden runt till knypplingens huvudstad

Stora knyppeldagen. En dag där det mesta i Vadstena handlar om just knyppling. I olika former och på olika platser i stan.

30 juni 2017 20:50

På Vadstena folkhögskola råder febril aktivitet under stor koncentration när hundra elever under två intensiva veckor deltar i Svenska spetsars sommarkurser i knyppling. I sommar finns en- och tvåveckorskurser för alla från riktiga nybörjare till knypplingsproffs med mångårig erfarenhet och genomgångna kurser. Kunniga lärare finns på plats för att handleda elever inom olika typer av knyppling. Under förmiddagen hölls öppet hus och kurserna visade upp vad de gjort sedan kursstart i måndags.

Knyppeldagen besöktes av knypplare från hela världen då internationella knypplingsorganisationen OIDFA hade möte i Linköping och passade på att göra en utflykt till Vadstena. Mest långväga knypplarna kom från Australien och Japan.

En av kurserna är knyppling med metalltråd och där är norska Linda Lillenes en av deltagarna. Linda är en flitig besökare när det gäller sommarkurser i knyppling i Vadstena.

– Det här är mitt trettonde år i rad, säger hon.

På biblioteket kan den som vill se knyppling. Där ställs alstren från Grebbestads folkhögskolas sommarkurs 2016 ut. Utställningen heter "Havets läckerheter" och här kan man se såväl knypplade kräftor som gäddor.

Klockan 13.00 var det dags att dra igång knypplingen på gator och torg. Lagom till dess började det regna lite, men Inger Svensson ansåg att det bara var tillfälligt och inget att oroa sig för.

– Jag har pratat med honom där uppe, säger hon och skrattar.

Och det verkade fungera för straxt efter upphörde regnet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén

Ämnen du kan följa