Nu har medeltidsfynden bättre skydd

Sancta Birgitta klostermuseum förvaltar unika medeltida kyrkotextiler. I de nya montrarna ska de skyddas mot damm, skadligt ljus, brand och inbrott.

9 oktober 2017 20:00

Satsningen på de medeltida kyrkotextilerna ligger på nästan en miljon kronor.

– Det här är ett jätteprojekt för ett litet museum, säger museichefen Markus Lindberg då resultatet visas upp för bidragsgivarna och representanter för dessa.

Projektet har finansierats via Svenska kyrkans kyrkoantikvariska ersättning och via bidrag från Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, Charlott W Dicksons stiftelse och Märta Christina och Magnus Vahlquists stiftelse.

– Utan bidrag hade vi inte kunnat göra det här, säger Markus Lindberg.

De gamla montrarna var i trä och de var inte helt dammtäta. Dessutom saknade de gamla montrarna dörrar, vilket innebar att textilier inte skulle kunna räddas ut i montrarna vid brand.

I sina nya montrar är textilierna skyddade mot skadligt ljus och damm. Montrarna utgör visst brandskydd, men har också dörrar som kan låsas upp så att textiler kan evakueras i händelse av en större brand.

De nya montrarna har dessutom glas som skyddar mot inbrott. Glaset ska stå emot upprepade yxhugg utan att gå sönder.

Förutom att de medeltida textilierna skyddas innebär den nya skonsamma LED-belysningen en förbättring för besökarna.

– I och med att det är ett skonsammare ljus kan man ha lite starkare ljus, säger han.

I samband med att montrarna byttes analyserades textilerna av två textilforskare. Att broderierna var av yppersta klass visste man, men forskarna kunde även konstatera att även tygerna har en enastående kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén

Ämnen du kan följa