Nya riktlinjer som gör det möjligt för ensamkommande som fyllt 18 år, eller som fått sin ålder uppskriven till 18 år, att stanna i kommunen antogs av socialnämnden den 22 december vid ett extrainsatt nämndsammanträde. Socialnämndens ordförande Magnus Gustafsson (S) får redogöra för hur kommunen tillämpar de nya riktlinjerna.
Varför har de fyra första som omfattas av riktlinjerna placerats på Sjöhaga, varför inte på Hagabo?
– Så här är det, på Hagabo kan inga andra bo än de som har bistånd att bo på Hagabo. Det är omöjligt, det är olagligt. Har man kommit ur systemet och inte fått uppehållstillstånd innan man fyller 18 år kan man aldrig vara kvar på Hagabo. Det är ett HVB-hem. Hela huset är ett HVB-hem, säger han.
Elevhemmet på gymnasieskolan, hur ser det ut med det?
– Elevhemmet har ju ett antal rum lediga och det får ju användas om det går. Det var lite osäkert när och hur många platser det fanns.
Enda kommunikationsmöjlighet som finns till och från Borghamn är skolbussen förutom anropsstyrd närtrafik.
Har man tänkt på hur man ska hjälpa dem med tanke på det?
– Nej. De här människorna är vuxna. De har fått ett beslut enligt paragraf två i socialtjänstlagen, inte ettan. Paragraf två är ett slags nödparagraf där man kan hjälpa människor utöver vad man är skyldig att göra. Då har kommunen sagt att vi kan tänka oss att bevilja de här personerna någonstans att bo som inte är på Migrationsverket för det har de ju alltid rätt att ringa Migrationsverket och få komma till dem, säger han och fortsätter:
– Nu ställde kommunen upp och sade att vi försöker ordna någon annanstans att bo och då har de fått beslut att de kan bo på Sjöhaga. De får åka skolbuss om de ska gå i skolan och de kan åka med anropsstyrd trafik om de vill. Det är förstås inte som att bo i stan.
Anropsstyrd trafik, så kallad närtrafik, går att nyttja mellan klockan 9-12.30 och 17-22 på vardagar och 9-17 på lördagar. Resor måste beställas minst två timmar i förväg och en enkelresa mellan Borghamn och Vadstena kostar 30 kronor för den som är under 26 år.
De ungdomar som fyllt 18 år och som ska bo själva får köpa sin mat och allt annat de behöver själva. Till detta får de 71 kronor om dagen från Migrationsverket.
– Då får man tänka hur ofta man behöver åka. Nu vet ju jag också att de bara har cirka 70 kronor i ersättning från Migrationsverket. Man kan ju inte åka varje dag. Man får åka skolbuss och så kan man åka in till stan någon gång i veckan då man tycker att det är viktigt eller när man har råd med det. Mat kan man handla, annars får man väl handla när man är i skolan och ta med sig hem.
Är det så att Vadstena kommun inte har något annat ansvar för de här ungdomarna än att de får tak över huvudet?
– Nej, vi har inget ansvar alls.
Jag menar utifrån riktlinjerna ni har tagit fram. Hur ska ni hantera det?
– De riktlinjer som är framtagna är att man kan bevilja boende. I övrigt har man inget ansvar på det sättet. Hur du ska ta dig någonstans eller om det inte finns wi-fi är inget som kommunen har ansvar för. Då kan ju civilsamhället ställa upp och skjutsa dem till exempel. Man får inte glömma att de inte fått något uppehållstillstånd i Sverige. Kommunen har inte ansvar, sen kan privatpersoner ta på sig ett stort ansvar och det är ju jättebra att de gör det, men man kan inte lägga på kommunen att ha det stora ansvaret. Kommunen har inte det ansvaret.