Det var i mars i år som länsstyrelsen slog larm om att "mördarräkan", större rovmärla, för första gången hittats i nordiska vatten. Den invasiva arten befinner sig i den allra högsta riskklassen då den slår ut svenska arter och bedöms som omöjlig att utrota.
Som man fruktade då visar nya mätningar att "mördarräkan" snabbt har spritt sig i Vättern. Den återfinns nu längs med hela den östra kusten och en bit upp på den västra.
– I många av provplatserna så är den väldigt prominent, säger Linnéa Carlzon, vattenekolog vid enheten för vatten vid länsstyrelsen'
– På vissa provplatser när vi har inventerat så har vi bara hittat den och inte några svenska märlkräftor.
Den större rovmärlan beskrivs som väldigt aggressiv och dödar mer än den äter. Framför allt ger den sig på andra arter av märlkräftor, men även insektslarver, ringmaskar och andra smådjur finns bland bytesdjuren.
– Det gör att vi tappar mångfalden av arter som lever där. För alla arter spelar det en speciell roll i ekosystemet. Och många insekter har sitt larvstadium i vatten. En lång tid framöver skulle ha en effekt på att det blir mindre flygande insekter ovanför vattenytan. De är bland annat mat till småfåglar. Så det kan ha konsekvenser för även andra arter ovanför vattnet, säger Linnéa Carlzon.
Den äter också fiskägg, men det är oklart hur fiskpopulationen påverkas av att ekosystemet med många arter ersätts av Större rovmärla. Större fiskar, som abborre, kan äta av den istället.
– Det är väldigt svårt att säga någonting om det. Vi har inte sett några sådana konsekvenser från det. Det finns andra länder där man har haft den här märlan lite längre men det finns inga sådana resultat som jag tagit del av, säger Linnéa Carlzon.
Än så länge har arten inte hittats i Göta kanal eller Motala ström.
– Vi kan inte garantera att den inte har spritt sig vidare. Troligtvis är det en tidsfråga eftersom Motala Ström ligger nedströms Vättern, säger Linnéa Carlzon.
Petter Jakobsson, yrkesfiskare och ägare till Klosterdelikatesser i Vadstena, tror att det redan är för sent. Han fiskar sina kräftor i den västra sidan av Vättern, där inga fynd har gjorts än.
– Även om det inte finns några bekräftade fall så räknar jag kallt med att den finns på västra sidan med. Det är nog försent tyvärr, säger han.
Han har inte fått upp några exemplar av den invasiva arten i sina redskap och säger att varken han eller hans fiskarkollegor ännu har märkt av några effekter av den.
– Det kanske på sikt kan vara ett hot mot exempelvis signalkräftan och vissa fiskarter, men det skulle också omvänt kunna tjäna som bra mat för fisk. Vi vet inte hur alarmerande det här är för oss fiskare. Vi har inte märkt av den så mycket hittills.
Petter fiskar även i andra vatten än Vättern, men han flyttar inte båtar mellan vattnen.
– Båtarna som vi har i de vattnen är inte sjödugliga i Vättern, säger han.
Att den som rör sig i Vättern inte flyttar båt och redskap till andra vatten utan att först låta dem torka är just nu det bästa verktyg som finns för att bromsa spridningen av Större rovmärla.
– Man kan spola av dem eller torka rent på skrov och kolla så att man ser att det inte följer med någon fripassagerare, säger Linnéa Carlzon.
Några fungerade metoder för att bli av med det aggressiva rovdjuret finns inte, förklarar hon.
– Det är väldigt olyckligt att den har kommit just till Vättern.