"Man kanske lämnar en och annan lokal"

Kultur- och utbildningsnämndens verksamheter måste spara. Effektivare administration, samverkan och bättre lokalnyttjande ska minska kostnaderna.

"Det vi gör nu är att vara proaktiva inför de år som kommer", säger Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

"Det vi gör nu är att vara proaktiva inför de år som kommer", säger Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-09-22 18:00

– Vadstena har ju i grunden en god ekonomi så det vi gör nu är att vara proaktiva inför de år som kommer. Då gäller det att man börjar fundera redan nu hur man ska kunna behålla en bra verksamhet till lägre kostnad, säger Göran Fältgren (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

Redan inför nästa år krävs åtgärder för att nämnden ska hålla sig inom den tilldelade budgetramen på 176,6 miljoner kronor.

– Vi tänker titta på hur vi använder lokaler och hur vi betalar hyror och sådant. Vi ser över hur vi arbetar, säger han.

Effektivare inköp och lokalanvändning beräknas minska kostnaderna med cirka 1,5 miljoner nästa år.

– Man kanske lämnar en och annan lokal. Skollokalsprojektet kommer också att påverka lokalanvändningen, säger Fältgren.

I Borghamn lämnar kommunen bibliotekets lokal och flyttar in biblioteket till bygdegården och får på så vis en lägre hyra.

Genom att se över lokaler och lokalhyror ska nyttjandet bli bättre och mera kostnadseffektivt.

Just nu pågår en översyn av kommunens administration och kultur- och utbildningsnämndens verksamhetsområden ingår i denna översyn. Genom att utnyttja it-system bättre, minska bemanning och samarbeta mer ska två miljoner sparas in.

– Samverkan är en viktig bit för att komma ner i kostnader. Det kan vara samverkan både internt och externt. Mellan kommuner  och inom kommunen, mellan förvaltningar. Där måste vi bli bättre. Genom samverkan kan man få ner kostnaderna utan att det blir avkall på kvalitén, säger han.

Nya riktlinjer togs för en tid sedan fram för avgifterna inom förskola och fritidshem för att alla som har barn i dessa verksamheter ska betala rätt taxa.

–  Vi ser alla redan effekter av detta, säger han och fortsätter:

– Vi jämför med budget 2019 och då ser vi att vi fått in mera inkomster under 2019. Då budgeterar vi för 2020 att vi har den inkomsten.

Nya riktlinjerna ska bidra med en halv miljon i minskade kostnader.

Kostnaderna 2020 förväntas inte uppnå 2019 års budget, vilket ger ytterligare en besparing på en halv miljon.

Kultur- och utbildningsnämnden har, liksom övriga nämnden i Vadstena kommun, fått i uppdrag av kommunstyrelsen att genom effektiviseringar ha tre procent lägre kostnader år 2022. För kultur-och utbildningsnämnden handlar det om 5,2 miljoner kronor. För att möta detta ska förvaltningens organisation ses över ytterligare och inköp ska effektiviseras än mera.

Kultur- och utbildningsnämnden ska spara kommande åren.
Kultur- och utbildningsnämnden ska spara kommande åren.
Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!