Till det här kommunfullmäktigevalet infördes en småpartispärr som för Vadstenas del, som består av en valkrets, innebär att ett parti måste få minst 2,0 procent av rösterna för att räknas och få ett mandat i kommunfullmäktige.

Det här valets preliminära resultat från valnatten pekar på att Liberalerna med 1,8 procent av rösterna hamnar under småpartispärren och blir utan mandat.

– Vi är naturligtvis besvikna, säger Heidi Segrell (L).

Artikelbild

| Heidi Segrell (L).

De kommer nu att sätta sig ner och analysera varför det gick så här och vad de kan göra framöver.

– Sedan är det bara för oss att ta nya tag och komma igen om fyra år. Vi ger inte upp, säger hon och fortsätter:

– Det vi spontant kommit fram till är att vi måste bli fler.

Under valrörelsen har de bara varit tre aktiva i partiet och de konstaterar att de inte klarar att nå ut med partiets budskap med så få aktiva.

– Vi måste få ut vår politik bättre, vi har ju inte lyckats med det eftersom vi fick det här resultatet, säger hon.

Det fattas bara 0,2 procent upp till spärren, men hon tror inte att onsdagens resultatredovisning ska rädda partiet kvar.

– Vi har ställt in oss på att inte hoppas för mycket.

Socialdemokraterna i Vadstena tappar 3,7 procent och är inte längre det största partiet.

– Vi tappar 3,7 procent, men jämför man det med många andra sossestyrda kommuner i länet så tappar vi mindre. Mot den bakgrunden gör vi ju ganska bra ifrån oss, säger Anders Hedeborg (S) och fortsätter:

– Sedan har vi ju fått ett nytt parti som konkurrerar om platserna och det är ju Sverigedemokraterna tyvärr. När flera partier ska in ska det tas någonstans ifrån och Sverigedemokraterna har uppenbarligen tagit från S verkar det som.

Han påpekar att den styrande majoriteten klarat sig bra eftersom Moderaterna ökat, men vill inte dra några slutsatser om hur samarbete ska se ut framöver.

– Onsdagen kan ju också avgöra saken. När det är så här jämnt finns det ju mycket saker på marginalen som kan avgöra, säger han.

– Jag ska träffa vår styrelse och prata om på det här och så ska vi avvakta onsdagsresultatet. Sedan kan man gå vidare utifrån det. Men det känns som om onsdagens röster på både nationell, regional och lokal nivå kommer att kunna spela roll. Därför är det väl klokt att vänta med alla andra diskussioner, säger han.

Partierna får först utvärdera valresultatet själva anser han.