Kritiken: De kan inte ta sig fram

Kullerstenar, gatstenar, lutande trottoarer, trottoarer som saknar partier med nedsänkningar, buskar och snöhögar. I Vadstena är framkomligheten begränsad för den som behöver hjälpmedel.

1 juli 2019 18:00

I Vadstena innerstad finns många exempel på platser där det är svårt att ta sig fram med rollator eller rullstol. Aino Eklöf och Andrea Wetter visar var problemen finns och berättar att de saknar en tillgänglighetsplan i kommunen.

– Det har inte funnits någon genomgripande plan för hur man ska bygga, säger Andrea.

Det innebär att även relativt nya trottoarer lutar ut i gatan. Just lutningen är ett stort problem för den som har rollator eller tar sig fram med rullstol. Var och en som försökt styra en kundvagn där det lutar kan förstå problematiken.

– Det är så ogenomtänkt, säger Aino.

Enda alternativet blir då att gå ute i gatan.

Att bli kvar ute i gatan är också en risk på grund av att många trottoarkanter är höga och att nedsänkningar inte finns på så många ställen. Det krävs lyft av rollator eller att kunna ta sats och åka på rullstolens bakhjul.

– Du måste vara stark i armar och kropp för att klara av det, säger Andrea.

Aino berättar om hur svårt det är att kunna ta sig till vänner och bekanta på Wasagården och tycker att kommunen behöver tänka på att man har en stor del äldre medborgare.

– Det är en gammal stad och folk har bott här hela sina liv och då vill de inte behöva flytta härifrån när de blir gamla, säger hon.

Förutom trottoarer som lutar, har höga kanter och få nedsänkta partier finns på sommaren problem med buskar som växter ut på trottoaren och på vintern ligger det snöhögar där. För den som går innebär det ett kliv ner på gatan, några steg ute i gatan och därefter ett kliv upp på trottoaren igen när den är fri. Men den som har rollator eller rullstol kan ofta inte ta sig ner för den höga kanten och definitivt inte ta sig upp på andra sida.

– Ofta är enda alternativet att vända om, säger Andrea.

– Jag har aldrig bott någonstans där de varit så dåliga med att röja bort snön, säger Aino.

De är överens om att Storgatan blivit bra, men fortfarande är det svårt att ta sig in i vissa butiker.

– Det skulle vara mycket hjälp om det fanns ett handtag att hålla sig i, säger hon.

De båda hoppas på att man i kommunen ska ta fram riktlinjer för hur man ska bygga och bygga om för att öka tillgängligheten.

Många ser inte de problem som finns när det gäller framkomligheten med hjälpmedel.

– Det var ett enormt uppvaknande för mig när jag hamnade i rullstol, säger Andrea.

Fotnot:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén

Ämnen du kan följa