Ingrid, 106, kallades till skolstart

Ingrid kallades för att börja skolan till hösten, men vill inte gå i skolan. Istället bjöd hon sina klasskamrater på fika på Vätterngården. Hon är nämligen född 1910. Inte 2010.

7 juni 2017 18:00

Nyligen gick det ut kallelser till alla barn födda 2010 och det administrativa systemet reagerade på Ingrid Sandberg, men Ingrid fyller 107 år i juli.

– Vad tänker man, jag skrattade bara, säger hon om kallelsen.

Annika Gäfvert som är lärare i Sankt Persskolans förskoleklass hade insyn i administrationen redan förra året då Ingrid fick en anmälan till förskoleklass.

I klassen pratade de om hur det var i Sverige förr och bestämde att de skulle rita teckningar och skicka till Ingrid som inte blir deras klasskamrat i höst eftersom hon började skolan redan för 100 år sedan.

Som tack för brev och teckningar bjöd Ingrid in sina "klasskamrater" till äldreboendet Vätterngården där hon bor.

Eleverna hade massor av frågor till henne. Vilken är din favoritsaga? Mjölkade man korna för hand när du var liten? Fanns det el? Fanns det tv eller dator när du var liten? Fanns det telefon? Vilken är din favoritmat?

Ingrid svarade på frågorna allteftersom.

– Jag läste inte så mycket sagor. Jag var mest ute och spelade kula och kastade boll, säger hon.

Tv och dator kom långt senare, berättar hon för eleverna. Favoriträtten är ärtor och fläsk.

Ingrid flyttade till Vadstena 1939 och har bott där sedan dess. Under sin yrkesverksamma tid var hon gymnastiklärare. Numera tillbringar hon sina dagar på Vätterngården.

– Nu gör jag inte så mycket. Ser på tv, läser och löser korsord, säger hon.

Och så bjuder hon "klasskamraterna" på saft och glass.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén

Ämnen du kan följa