Ifrågasätter säkerheten på biblioteket

En besökare oroas för brister i säkerheten på biblioteket efter stängning. "Vi har väldigt små bekymmer med säkerheten", svarar bibliotekschef Maria Jönsson.

En besökare som under sommaren suttit på biblioteket i Vadstena och arbetat har nu skickat brev till Vadstena kommun. Kvinnan skriver att det är positivt att man har tillgång till biblioteket även utanför ordinarie öppettider, men hon påtalar samtidigt vad som hon ser som stora brister i säkerheten.

"Igår när personalen gick hem var det ingen som gick runt och kontrollerade lokalerna för att se vem som var kvar och det ser jag som en stor säkerhetsbrist", skriver hon.

Hon menar att det vore rimligt att det vid stängning görs en kontroll av vilka som är kvar inne i lokalerna.

Hon påpekar att om det skulle begås ett brott, såsom till exempel vandalisering, efter stängningstid så måste man kunna ta reda på vem som befunnit sig inne i bibliotekets lokaler.

"Som det är nu är det lätt för vem som helst att stanna kvar", skriver hon och fortsätter:

"Jag antar att man i systemet kan se vem som kommit in med kort och PIN efter att personalen gått, men hur vet ni vem som kom när personalen var där och sedan stannade kvar."

Skrivelsen har besvarats av bibliotekets personal.

– Vi har väldigt små bekymmer med säkerheten på biblioteket. Det fungerar väldigt bra. Någonting vi konstaterat efter en sommar i Vadstena som varit ganska stökig med en hel del skadegörelse så har biblioteket inte varit utsatt en enda gång, vare sig utifrån eller inne i lokalerna, säger Maria Jönsson, bibliotekschef och fortsätter:

– Det är klart att det finns en risk med meröppet, men jag tror att Vadstenaborna är rädda om sitt bibliotek och man hjälps åt att med att inte släppa in personer som är under 18 år när det är meröppet på kvällar och helger.

När det gäller synpunkterna om säkerhetsbrister påpekar Maria Jönsson att det finns rutiner för att se till att minderåriga lämnar biblioteket när det stänger.

Kvinnan som skrivit hänvisar till att en kväll då hon var där såg hon inte att personalen kontrollerade vilka som befann sig inne i biblioteket då det stängde.

– Det handlar om ett enda tillfälle. Huruvida hon missade det eller om vi missade det den dagen det vet vi inte, men normalt ser vi till att barn lämnar lokalerna, säger Maria Jönsson.

Någon kontroll av vuxna som befinner sig i lokalen vid stängningsdags görs inte.

– Nej, det har vi inte gjort. Det har ju fungerat bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa