Hon skapar sitt bidrag på plats

Vadstenakonstnären Linn Carlehed är en av de utvalda i projektet att även göra Vadstena Folkets park till en skulpturpark. Till stor del låter hon sitt bidrag växa fram på plats.

3 maj 2019 19:59

– Det har varit en stor fördel att direkt kunna samspela med omgivningen, säger hon, lätt vårfrusen och med händerna fulla av nyblandad fiberbetong.

Samspel har dessutom funnits med Vadstenaföretaget Aldéns där Linn lärde sig en del om svetsning när hon tog fram "skelettet" i armeringsjärn till sina skulpturer.

Skulpturparken är ett EU-finansierat projekt i studieförbundets Folkuniversitets regi. Varje år i tre år ska fyra verk åt gången avtäckas i Vadstenas folkpark. Det övergripande temat för konstnärerna att förhålla sig till är folkparkernas historia och kulturella betydelse.

Linn Carlehed valde att ta fasta på att folkparksrörelsen i sin tur är sprungen ur arbetarrörelsen. Utan att avslöja för mycket om själva utformningen kan vi ändå nämna att det handlar om en grupp råkor.

– En vanlig fågel i Vadstena, och social och högljudd. I arbetarrörelsens början uppfattades dess agiterande som skränigt och störande av motståndarna, utvecklar Linn.

Förutom Linn Carlehed bidrar Eva Lindgren, Boet, Olov Lunde, Finspång, och Sissi Westerberg, Rejmyre, med skulpturer i den första etappen vilken avtäcks den 6 juni.

– Idag läggs en park om året ned. Skulpturparken blir vårt bidrag till att rädda Vadstenaparken. Om tre år har vi tolv skulpturer i en permanent utställning i samverkan med parkens övriga kulturutbud, säger projektledarna Ida Olai och Nada Tendzeric.

I samband med avtäckningen i juni utlyses också de fyra platserna till etapp två. De sökande ska vara verksamma i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa