Helt nykläckta små påskkycklingar

På Våga Gård har barnen räknat ner dagarna innan påsk av en alldeles speciell anledning. De har väntat på att äggen ska kläckas och att kycklingarna ska komma ut.

20 april 2019 12:00

Förskolechefen Marie Hagbom har tidigare tagit med kycklingar hemifrån och visat barnen.

– Men i år tänkte vi att vi skulle vara med hela vägen, säger hon.

Så hon tog med ägg och äggkläckningsmaskin hemifrån och allt riggades på hennes kontor. Sedan var det dags att räkna ut när äggen skulle placeras i kläckaren för att hinna kläckas innan påsklovet.

Det tar normalt 21 dagar för kycklingen att utvecklas inne i ägget när rätt förutsättningar finns i form av värme och fukt, under en ruvande höna eller som i det här fallet i en helautomatisk kläckare.

Under tiden fram till kläckning har barnen lärt sig en hel del teori om vad som händer inne i ägget.

De första tre kycklingarna tog sig ut ur sina skal på dag 21 och flyttades till en bur med värmelampa och tillgång till vatten och mat.

Under högtidliga former döptes de till Fluffis, Gullefjun och Ludde.

När vi var på besök, på dag 22, hade ytterligare en kyckling kläckts och två till var på väg att ta sig ut ur äggen.

Tre veckors väntan på kläckning, ofta många timmar för kycklingar att ta sig ur sina ägg och sedan små fjuniga kycklingar som mest ligger i värmen och sover har inneburit väldigt lugna aktiviteter.

– Det är nyttigt för barnen att se. Det är långsamhetens lov. Det tar den tid det tar och kycklingarna kommer när de kommer, säger Marie.

De kläckta kycklingarna ska få flytta hem till Marie där de sedan ska bo i hennes hönshus tillsammans med hennes andra hönor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén