Här ska kommunens kostnader minska

Prognosen för 2019 visar ett minus på 5,5 miljoner kronor för socialnämndens verksamhet. Nu har en åtgärdsplan tagits fram för hur man ska spara.

Jane Råsten (S), socialnämndens ordförande och socialchefen Desirée Svanberg  presenterar vilka åtgärder som ska vidtas för att anpassa verksamheten till budgetramen.

Jane Råsten (S), socialnämndens ordförande och socialchefen Desirée Svanberg presenterar vilka åtgärder som ska vidtas för att anpassa verksamheten till budgetramen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-09-24 08:00

Socialchefen Desirée Svanberg fick i våras ett uppdrag från socialnämnden att ta fram en åtgärdsplan för hur verksamheterna ska kunna minska sina kostnader. Med hjälp av verksamheternas chefer har hon fått in förslag på åtgärder.

– Vi kom fram till tre åtgärder som vi ska förhålla oss till och det ger en besparing på 1,6 miljoner kronor, säger hon.

Hela det beräknade underskottet går inte att hämta upp då det inte är så lång tid kvar på året, men åtgärderna får helårseffekt under år 2020.

Den viktigaste åtgärden blir att i första hand försöka hitta lösningar på hemmaplan när det gäller olika typer av placeringar inom verksamhetsområdena, såsom till exempel familjehemsplaceringar och missbruksvård. Placeringar i andra kommuner kan kosta Vadstena kommun mellan 2000 och 12 000 kronor per dygn.

Redan hittills under 2019 har 600 000 kronor sparats genom att placeringar kunnat lösas inom kommunen.

– Det beror också på att kompetensen att arbeta med det här finns på hemmaplan, säger Jane Råsten (S), socialnämndens ordförande.

Personal som tidigare finansierats med medel från Migrationsverket ska kunna jobba i den här verksamheten.

Så långt det är möjligt kommer placeringar göras på hemmaplan eftersom kompetens finns i Vadstena.

– Alla placeringar kommer vi inte kunna ta hem, säger Desirée Svanberg.

Det kan till exempel handla om personer som av en eller annan anledning behöver lämna kommunen.

– Men så långt det är möjligt tittar vi på det i första hand, säger hon.

Ökat samarbete och översyn av scheman förväntas också ge minskade kostnader.

– Sedan har vi fått statsbidrag, säger Desirée Svanberg.

Pengarna är vikta till förstärkning inom äldreomsorgen och kommer att reducera årets underskott, vilket bland annat innebär att inplanerade utbildningar kan genomföras.

Desirée Svanberg och Jane Råsten menar att både placeringar på hemmaplan och ökad samverkan är effektiviseringar som inte påverkar verksamhetens kvalitet negativt.

Samtliga nämnder i kommunen har fått i uppdrag att genom effektiviseringar nå tre procent lägre kostnader år 2020-2022, men hur det ska se ut för socialnämnden är inte klart än. Detta är utöver de besparingskrav som förvaltningen har fått.

– Verksamheter inom sociala sektorn är inte helt förutsägbar. Det kan hända saker från ena dagen till den andra och man kan inte skjuta upp det som rör människor, säger Jane Råsten.

Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!