Här förvandlades bakgård till minizoo

Äldreboendet Vätterngården i Vadstena har haft smådjursaktivitet för de äldre.

17 juli 2019 14:29

Bakgården har förvandlats till ett minizoo. Här har de boende fått besök av höns, kalkoner och kaninungar.

– Jag tycker det är jättebra, de äldre tycker om djur. De får glädje och det är många minnen som väcks till liv när de får träffa djuren, säger Isabell Granat, vårdbiträde.

De boenden får träffa Bland smådjuren finns också geten Minou och Mini Shetlands ponnyn Lennox.

– Vi hade ingen bil när vi var små. Jag tog ju cykel till skolan ute i Väderstad. Men om vi skulle frakta hem något, då tog vi hästarna, säger Lennart Andersson, säger Lennart Andersson.

Djurvisningen är en aktivitet som verksamheten håller varje år.

– Det är min hobby, jag jobbar själv i vården och jag tycker det är kul att ta med djuren. Det är verkligen uppskattat av de äldre, säger Lena Olsson, djurägare.

Britta Elf är en av de boende som uppskattar djurvisningen. – Det är roligt, vi hade en kanin som hette Klara när jag var liten, min lillebror grät så pass när hon skulle på slakt. Men det var ju så förr, säger hon.

En annan glad besökare är Jonny Adolfsson. Han är djurintresserad men hans favoritdjur fanns inte här. – Jag vill se ormar. Det är roligt och ha dem slingrandes på kroppen. Jag fångade ormar som liten, då blev min mor inte glad. Jag hoppas på ormar nästa år, säger han.

Vättergårdens enhetschef är nöjd med dagen. – Det är kul när det händer något för de äldre. De flesta tycker ju om djur, det ligger i vår instinkt på något vis, säger Cecilia Rydståle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Åberg

Ämnen du kan följa