En vecka för jorden - så ser planerna ut

Nu är det snart dags för Vadstenas årliga hållbarhetsvecka, Earth Week, med utställningar, aktiviteter och traditionsenlig konsert i klosterkyrkan i samband med Earth Hour.

WWF grundade 2007 Earth Hour, med släckta lampor under en timme, som en symbolhandling för klimatet. I Vadstena har man valt att göra mycket mera. Earth Week i Vadstena pågår mellan 23 och 28 mars.

– Earth Week Vadstena, i väntan på Earth Hour, är för många ett sätt att visa konkret miljöengagemang på flera nivåer, både lokalt och globalt. Veckan genomförs nu för fjärde året i rad och programutbudet och antalet aktörer som medverkar bara växer. Tillsammans visar vi att det är dags att lyfta klimatfrågan ytterligare en nivå och vi hoppas att programutbudet ska inspirera privatpersoner och företagare till ännu fler klimatsmarta initiativ, säger Jessica Hallros, vd för Vadstena Turism och näringsliv AB i ett uttalande på kommunens hemsida.

Veckan består av olika aktiviteter för olika målgrupper. Skolelever får äta klimatsmart, årskurs fyra genomför en hållbarhetsvandring och mellanstadiet deltar i WWF:s tävling om "hemester", semester på hemmaplan.

Det kommer att finns utställningar, klimatkafé och seminarier om hållbarhet. Veckan avslutas med temamässa i klosterkyrkan på fredagskvällen och med stort konsert på lördagskvällen. När Earth Hour inträdet klockan 20.30 släcks lamporna och konserten fortsätter i skenet av levande ljus. Världsartisten Edo Bumba från Kongo uppträder och backas upp av stråkorkester från kulturskolorna i Motala och Vadstena och en kör med hundra personer under ledning av Anna Gullman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa