Avgift vid kyrkobesök gör skillnad

Entréavgift i klosterkyrkan har gett resultat. Nu ska en utvärdering göras och i november tar kyrkofullmäktige beslut om ifall entréavgiften ska bli kvar.

20 augusti 2019 14:30

Under sommaren har man i Vadstena klosterkyrka provat att ta ut en entréavgift på 20 kronor.

– Vi ser att det är en kraftig skillnad med inträde i jämförelse med att inte ha inträde, säger kyrkoherde Magnus Svensson.

Tidigare har man haft en gåvokista där besökare kunnat lägga en penninggåva i samband med besöket i kyrkan.

Under sommaren har olika modeller testats för att informera om avgiften och att leda besökare.

– Vi har provat lite olika under sommaren, med och utan rep och tydliga skyltar eller inte. Det har vi kört i tvåveckorsperioder. Vi ser att det gör väldigt stor skillnad med hur man möblerar rummet för att folk ska betala, säger han.

Bäst resultat har det gett då man haft rep som avgränsar och styr besökare mot en betalstation.

– Då betalar fler än om det inte finns rep som styr.

Hur mycket pengar som kommit in under sommaren kan Magnus Svensson inte svara på.

– Det har jag inte riktigt koll på, men 2018 var det 60 000 kronor i gåvokistan och det passerade vi efter 14 dagar ungefär så det blev en stor skillnad.

Kyrkofullmäktige är pastoratets högsta beslutande organ och frågan om att avgiftsbelägga besöken i klosterkyrkan kommer upp som ett ärende då fullmäktige sammanträder i november och sommarens testperiod med avgift kan utvärderas innan dess.

– Fullmäktige får ett bra underlag för att kunna ta ställning till om man tycker att det är värt att ha det här inträdet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén

Ämnen du kan följa