Asylenbygget stoppas från att byggas

Mark- och miljööverdomstolen sätter stopp för det planerade bygget av 48 nya lägenheter i Asylen. Domen går inte att överklaga.

Asylen.

Asylen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2017-12-01 16:23

Mark- och miljööverdomstolen upphäver kommunens detaljplan som krävs för det planerade bygget i Asylenparken.

Efter en lång rättslig process har idag mark- och miljööverdomstolen meddelat att man upphäver kommunens beslut från juni 2015, att anta detaljplanen för området.

Vadstena fastighets AB (VFAB) har tidigare meddelat att man har omkring 150 personer i kö för de tänkta lägenheterna.

Mark- och miljööverdomstolen gör bedömningen att Asylenparken är ett område av riksintresse och har kulturvärden som ska skyddas. Domen kan inte överklagas.

Beskedet från domstolen har lett till många känslor.

– Beskedet kom ju som en besvikelse. Vi hade ju räknat med att få bygga på Asylen och vi har gjort alla förberedelser som är nödvändiga för att bygga, men nu har mark- och miljööverdomstolen fattat sitt beslut och då får vi ju förhålla oss till det, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Hedeborg (S).

Han menar att många aktörer jobbat hårt i kommunen och att mycket arbete lagts ned på att ta fram detaljplaner.

– Nu får övriga planer påskyndas. Vi ligger i alla fall i ett bättre läge än för några år sedan. Nu har vi ju andra möjligheter också, säger han.

Kommunens samhällsbyggnadschef Annika Toll har inte hunnit läsa själva domen, men informerats av kollegor om innehållet.

– Min spontana kommentar är att jag är förvånad. jag tycker att både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen varit tydliga tidigare med att det här inte påtagligt skadar riksintresset och det har ju varit kommunens ingång också i planarbetet, säger hon.

Beslutet från domstolen går inte att överklaga och tjänstemän på samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att träffas under måndagen för att diskutera vilka andra projekt som ska kunna skyndas på istället.

Lars Larenius, vd för Vadstena fastighets AB (VFAB) berörs starkt av beskedet.

– Det spontana är att jag är ledsen för de Vadstenabor som står i kö till det här, det är känslan. Vi har jobbat med det här sedan 2012. Det är nästan 150 personer som längtat efter att få flytta in och nu får de inte det. Jag är ledsen för deras skull, säger han.

Ingegerd Lindaräng och maken Ingemar har kämpat för att stoppa byggplanerna och gläds åt beslutet.

– Både Ingemar och jag är tacksamma och glada för det vi intuitivt känt, att historien betyder så mycket för miljön i vår stad. Att slå upp stora moderna hyreshus skulle förstört hela staden. Vi är glada och tacksamma att det finns en institution som ser till helheten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om