Stölderna har eskalerat det senaste halvåret och sju händelser har anmälts till polisen.
Enligt Lena Tegler, en av två enhetschefer på Wasagården med omkring 80 boende, handlar det om narkotikaklassade preparat som tabletter, morfinplåster och färdigförpackade dospåsar.
Eftersom det saknas vittnen och spår är det dock svårt för polisen att utreda händelserna och anmälningarna läggs ner, enligt Tegler.
– Alla blir jättefrustrerade och man misstänker varandra. Det blir en dålig arbetsmiljö och det uppstår en oro när man ska ge medicinerna, säger hon.
Just den delen, att inte veta vem eller vilka personer som begår brotten, är besvärligt känner enhetschefen.
Alla mediciner hålls inlåsta i medicinskåp hos varje boende, som endast personal har tillgång till. Men i och med att flera arbetar under ett pass är det svårt att säkerställa vem som varit inne i respektive rum. Verksamheten har nu skärpt sina rutiner ytterligare, inte minst när det gäller att räkna all narkotikaklassad medicin vilket sker dagligen. Men morfinplåster förvaras inte längre på avdelningarna.
– Förut förvarades plåstren i en burk som man inte skulle kunna komma in i men de stals ändå. Då införde vi en ny rutin och klistrade upp de använda plåstren på ett papper som vi datummärkte, men då försvann de ifrån papperet, säger Lena Tegler.
Hittills, säger hon, har ingen boende blivit utan medicin på grund av tillgrepp.
När på dygnet stölderna på Wasagården skett är oklart. Den senaste händelsen, där personal senare hittade tabletter under en säng inne hos en boende, misstänks ha skett nattetid. Samtidigt finns det i nuläget inga bevis för att det var en stöld.
– Men vi tar det på väldigt stort allvar. Vi accepterar inte att personal gör så här. Samtidigt vill vi hjälpa den som har problem, säger Lena Tegler.
Tommy Hallén, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vadstena och Ödeshög, ser allvarligt på de återkommande stölderna.
– Det känns olustigt. Vi befinner oss i en förtroendebransch och när något brister tappar vi förtroende, säger han.
I sitt uppdrag har han ett övergripande ansvar för rutinuppföljningar. Han har tidigare arbetat i Motala kommun och har erfarenhet av att det emellanåt förekommer medicinstölder inom de flesta organisationer. Att installera taggar som kan identifiera vem som öppnat ett medicinskåp, säger Tommy Hallén, är ett sätt att minska riskerna för tillgrepp. De förekommer redan inom vissa verksamheter.
– Det är också viktigt att täta upp kontrollerna och polisanmäla när en stöld sker.