När Hyresgästföreningen och Vadstena Fastighets AB, VFAB, inte kom överens valde fastighetbolaget att i mars gå vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK. En kommitté som prövar tvister mellan Hyresgästföreningen och allmännyttans bostadsföretag.
– Då enades de där om att hyran skulle justeras med 5,4 procent generellt i hela vårt bestånd. Då är det utan precumtionslägenheter, säger Tobias Bohman, vd på VFAB.
VFAB har lägenheter med kallhyra och vissa med värmetillägg. Kallhyrorna höjs med 4,76 procent, och om man har värmetillägg höjs tillägget med 9,5 procent. På så sätt går en trea på 79 kvadratmeter och med värmetillägg från 7 308 kronor i månaden till 7 712 kronor.
För lägenheter i nyproduktion och med presumtionshyra höjs kallhyran med 2,93 procent. Garage- och parkeringshyrorna lämnas oförändrade.
Den nya hyran gäller från och med första januari i år, vilket innebär att hyresgästerna kommer får retroaktiv hyra tillagd på sina hyresavier för juni, juli, augusti och september.
– Det känns jättråkigt för våra hyresgäster att det blivit så utdraget, det blir en retroaktiv hyra som vi kommit överens om i förhandlingarna, säger Tobias Bohman.
Karen Cornell från Hyresgästföreningen var med under förhandlingen.
– Det jag reagerar på är att VFAB väljer att gå till HMK så sent. Redan där så vet man att det tar tid, så ur hyresgästernas perspektiv tycker jag det är jättetråkigt att vi inte kunde komma överens tidigare, säger hon och fortsätter:
– Vi vet att det ska bli höjningar i år, plus att man ska mäkta med en retroaktiv höjning också. Vi visste ganska tidigt att vi stod långt ifrån varandra, men vi får ta lärdom av den här förhandlingen och se hur vi kan göra nästa år för att inte hamna i samma situation.
Just den retroakriva hyran har bekymrat en del av VFABs hyresäster.
Vad gör ni om någon har svårt att betala när det retroaktiva hyran läggs till?
– Man har fått en del frågor i och med att det inte blivit klart, vad som ska hända med den retroaktiva delen. Är det så att någon har svårighet att betala hyran så tar vi det från fall till fall och försöker hitta någon lösning, säger Tobias Bohman.