I december förra året lämnade Maria Lindqvist och Olle Grahn Göteborg och flyttade med sina två barn till Vadstena. De hade då länge arbetat på akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset. Att rädda patienter med hjärtstopp tillhörde deras vardag. Men i flera fall noterade Maria och Olle hur få privatpersoner som faktiskt kan hjärt- och lungräddning. Redan här började paret fundera på hur fler skulle kunna lära sig att rädda liv. Okunskapen verkade som sagt stor.
– Det är skrämmande. En person som inte får luft eller fått hjärtstopp måste få hjälp snabbt. Många gånger kan det vara försent när ambulansen kommer, och de första minuterna är viktigast för att undvika hjärnskador, säger Maria.
Men det var en särskild händelse på akuten som fick paret att bestämma sig för att sprida livräddningskunskapen vidare.
– Det kom in en man vars hjärta hade stannat. Men hans liv gick att rädda och det var tack vare att hans son, en liten kille, hade gjort hjärt- och lungräddning på pappan. Det var så mäktigt. Då kände jag att alla kan verkligen göra något, säger Maria.
En minut kan vara avgörande
2012 startade de företaget Isavera. Affärsidén är enkel: att lära människor hur man räddar liv. De började med att åka runt på företag och utbilda personal.
– Många företag är duktiga på att köpa in hjärtstartare men få anställda vet hur den ska användas.
Ganska snart började Maria och Olle även rikta sig till föräldrar och startade därför öppna föräldrautbildningar.
– Det är så lätt hänt för ett barn att sätta i halsen. Det kan vara en legobit eller vad som helst. Det går snabbt. En minut kan vara avgörande. De flesta olyckorna sker ju hemma, så därför är det jätteviktigt att man vet vad man ska göra när nåt inträffar, säger Maria och anser att boken om livräddning som man fick från BB inte är tillräcklig.
– Man måste öva ofta, annars glömmer man.
Fokuserar på drunkning
I samband med flytten till Östergötland sa de båda upp sig från Sahlgrenska. Jobbet på akuten blev för påfrestande och det var svårt att få tid för familjelivet. Idag arbetar Maria som timvikarie på Vätterngården och Olle jobbar inom Motala kommun. Vid sidan av fortsätter de att utbilda i hjärt- och lungräddning.
– Vadstena är en vattenstad, så här kommer vi att fokusera lite extra på vad man ska göra vid drunkningsolyckor.