Vadstena unik med larm om dödligt våld – men systemet får kritik

Vadstena är en av få östgötska kommuner som har en larm-app att använda vid pågående dödligt våld likt händelsen på Campus Risbergska. Men systemet får nu kritik.

Sankt Persskolan är en av få skolor i Östergötland som använder ett larmsystem för pågående dödligt våld. Skolorna i Örebro använder samma system och efter masskjutningen där har det fått kritik.

Sankt Persskolan är en av få skolor i Östergötland som använder ett larmsystem för pågående dödligt våld. Skolorna i Örebro använder samma system och efter masskjutningen där har det fått kritik.

Foto: Karl Magnus Moulin

Vadstena2025-02-25 19:00

Sedan 2023 används larm-appen Cosafe på Vadstenas skolor. Det är ett säkerhetssystem som kan aktiveras vid händelser med pågående dödligt våld (PDV) för inrymning eller inkallning av barn och personal. På senare tid har även övrig verksamhet i kommunen börjat använda appen.

– Skolverksamheten har köpt in systemet från början. Sedan har kommunens krisledning hängt på för att kunna kalla in personal i händelse av att vi behöver gå upp i stab eller liknande, säger Johan Axén, beredskapssamordnare i Vadstena kommun.

När vi gör en undersökning bland länets kommuner visar det sig att få av dem har något sådant system. Nio av de tretton kommunerna svarar. Förutom Vadstena är det bara Åtvidaberg och Söderköping som har ett liknande larmsystem. I Motala finns det på några nyare enheter inom förskolan. Flera av de övriga kommunerna säger dock att det är något som är uppe för diskussion.

"Erfarenheterna från Örebro och behov av åtgärder framåt värderas i pågående projekt och i befintliga lokaler", svarar exempelvis Motalas kommundirektör Peter Ingesson.

Samtidigt får Cosafe-appen kraftig kritik efter skolmassakern på Campus Risbergska den 4 februari. Samma app som Vadstena använder nyttjades av personal på komvux och kommunala gymnasieskolor i Örebro. Mitt under den pågående masskjutningen, när elever och personal gömde sig inne i lokalerna, ska appen ha uppmanat till utrymning.

– Du kan rent krasst skicka en person in i döden. Om en person har funnit en säker plats och sedan får beskedet att nu ska du utrymma från den platsen och kanske gå tillbaka in i faran, säger skolsäkerhetsspecialisten Lena Ljungdahl till P4 Örebro.

– Det är mänskligt att försöka hitta enkla lösningar på enormt komplexa problem, men i en PDV så har varje person ett knippe handlingsalternativ att ta till och ingen kan tala om för dig vad du ska göra eller i vilken ordning du ska göra det. Det måste du bestämma själv. Man får aldrig ställa in- och utrymning mot varandra, fortsätter hon.

undefined
Johan Wernström, bildningschef, Vadstena kommun säger att en app inte räcker. "Det måste sitta i ryggmärgen hur man ska göra."

Vadstenas bildningschef Johan Wernström känner till kritiken mot systemet. Han påpekar att han inte vet vilka inställningar som gjorts i systemet i Örebro kommun.

– Sedan är det viktigt att ha övningar för att löpande säkerställa att allt fungerar och är inställt rätt, säger han och fortsätter:

– Och även om man har en app så är det inte en universallösning mot PDV. Man måste öva också. Det måste sitta i ryggmärgen hur man ska göra.

Utifrån kritiken som finns, kommer ni fortsätta att använda systemet?

– Vi vill förfina användningen och se över vilka grupper som ska använda det. I dag används det av hela grundskolan, biblioteket, fritids, arbetsmarknadsenheten och kulturskolan, säger Johan Wernström.

undefined
Sankt Persskolan är en av få skolor i Östergötland som använder ett larmsystem för pågående dödligt våld. Skolorna i Örebro använder samma system och efter masskjutningen där har det fått kritik.

Företaget Cosafe svarar i ett mejl: "Vi kan varken kommentera eller recensera våra kunders incidenter i media." Utöver det bifogar man produktinformation där man bland annat lyfter fram att organisationerna själva skräddarsyn sina larmknappar, att det är kunden som avgör antal steg som krävs innan en behörig användare kan skicka ut larm och att användare kan kommunicera via appen för att informera varandra om läget och skriver de "undvika felaktiga beslut eller ryktesspridning".

Företaget hänvisar också till att appen använts vid flera skarpa situationer och att det i mediebevakningen av händelsen i Örebro också kommit fram information om att personalen haft stor hjälp av appen när de kunnat använda den för att skriva meddelanden till varandra.

Det östgötska larmläget

Boxholms kommun har i dagsläget inget överfallslarm eller liknande inom skolan, men det är något som nu diskuteras.

Kinda kommun har en larmapplikation som finns på vissa skolenheter samt några andra kommunala enheter.

Linköping har beslutat att skyndsamt införa digitala varseblivningssystem på samtliga 7–9-skolor, gymnasium och vuxenskolor. Inom socialförvaltningen använder i dag Cosafe i hemtjänsten i Skäggetorp, en insats som infördes efter påskupploppen.

Motala har inget generellt larmsystem för våra verksamheter som avser PDV men det finns in- och utrymningslarm på våra nyare enheter inom förskolan. Erfarenheterna från Örebro och behov av åtgärder framåt värderas i pågående projekt och i befintliga lokaler.

Mjölby har i dagsläget inte något larmsystem för pågående dödligt våld eller liknande i kommunala verksamheter. Man svarar vidare att det dock är "en fråga som, av beklagliga skäl, är högst aktuell och diskuteras i flera instanser".

Norrköping saknar också larmsystem. Det har diskuterats om det ska undersökas, men än finns inget sådant beslut.

Söderköping har ett inrymningslarm på vissa enheter, exempelvis inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Vadstena har sedan 2023 larmsystem.

Ydre har i dag inte larm, men svarar att man har det på bordet och tittar på olika lösningar.

Åtvidaberg använder sig av Cosafe precis som Vadstena.

Finspång, Valdemarsvik och Ödeshög har inte svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!