Normalt är det upp till varje fastighetsägare att ta beslutet om man vill montera solceller eller inte på hustaket. Intresset för just solceller är stort, mycket i takt med stigande elpriser. Så även i Vadstena kommun.
– Vi ligger högt bland kommunerna i länet när det gäller solcellsanläggningar per kommuninvånare, säger stadsarkitekt Petter Frid.
Den installerade effekten totalt i kommunen har ökat med 180 procent från 2018 och framåt. Per invånare handlar det om att man gått från 134,4 W till 379 W per invånare sedan 2018. Siffror som kan jämföras med 253 W i Mjölby och 339 W i Kinda.
Att sätta solceller på hustaket kräver i de flesta fall inte bygglov. Men där sticker Vadstena ut. Det är inte lika enkelt att bli självförsörjande på el och samtidigt bo centralt.
– I innerstan har vi lovplikt på solceller och vi säger ganska ofta nej, säger han och förklarar vidare att det har med att hela innerstaden är ett riksintresse för kulturmiljön.
– Det innebär att det man gör får inte göra någon skada, det ska vara som en tillfällig gäst på taket, och det får inte synas från marken. Det gör att det är svårt att få till en anläggning som ger en effekt som blir lönsam, säger Petter Frid.
Så i Vadstena är det kulturvärdena som får väga tyngst när det gäller just den typen av åtgärder. Något som invånarna har stor förståelse för menar han.
– Bosätter man sig i centrala Vadstena så bor man mitt i en kulturmiljö, och det vet man om.